megaberuházás

2018.03.21. 21:25

Felavatták Tuniszban a Kultúra Városát

Az esti ünnepségen a tuniszi operaház új zenekara is fellépett, és jelen volt a tunéziai államfő és Claudia Cardinale színésznő is.

French actress Claudia Cardinale arrives on May 23, 2017 for the '70th Anniversary' ceremony of the Cannes Film Festival in Cannes, southern

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Alberto PIZZOLI

A megaberuházás kortárs művészeti múzeumot, 1800 férőhelyes operát, két színházat, nemzeti filmtárat, könyvtárat és a tunéziai kulturális életet színesítő fesztiválok megrendezéséhez szükséges irodákat foglal magában.

A tíz éve indított beruházás megnyitójára kiállításokkal, tánc-, mozi- és színházi bemutatókkal készültek, a nyárig tartó első évad keretében arab írótalálkozókat is szerveznek.

„Ez Tunézia büszkesége, történelmi pillanat” – mondta Mohamed Zin el-Abidin kulturális miniszter újságíróknak.

Az eredeti terv szerint, amelyet még a 2011-ben megbuktatott Zin el-Abidin ben Ali elnök indított el, valamennyi kulturális tevékenység állami kézben lett volna. A kulturális miniszter, aki a diktátor idején a létesítmény megvalósítását felügyelő bizottságot vezette, elutasított minden politikai beavatkozást az új Kultúra Városában folyó alkotói tevékenységekbe.

A városközpont egyik főutcáján emelt kilenc hektáros létesítmény végső költsége várhatóan 130 millió dinárt (40,5 milliárd forint) tesz ki.

Az esti ünnepségen jelen volt Beidzsi Kaid esz-Szebszi tunéziai államfő és Claudia Cardinale, aki 80 éve Tuniszban született.

A tuniszi operaház új zenekara részleteket adott elő Bizet Carmen című operájából három tunéziai operaénekes tolmácsolásával, az opera kórusa, valamint az ukrán nemzeti rádió énekkara és zenekara kíséretében.

A Kultúra Városában balett is működik, amelynek első bemutatója áprilisban lesz.

A múzeumban több mint 12 ezer műkincset mutatnak be, a régóta várt és 2017-ben felavatott nemzeti filmtár pedig a filmművészet örökségének megőrzését és bemutatását tekinti feladatának. A filmek restaurálásán és digitalizálásán túl három moziteremben vetítenek régi filmeket, a tunéziai és az európai filmművészet klasszikusait, közöttük Claudia Cardinale filmjeit.

Borítókép: Claudia Cardinale a Cannes-i Filmfesztiválon 2017-ben

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!