lángoló tudás

2018.06.16. 12:36

Leégett a művészeti egyetem Glasgow-ban

Teljesen kiégett szombatra a Glasgow School of Art (GSA), a skóciai nagyváros világhírű, egyetemi szintű képzést nyújtó művészeti iskolája, amelyben négy évvel ezelőtt is tűzvész pusztított.

Firefighters work at the scene of a fire at the Glasgow school of art in Glasgow on June 16, 2018. Fire ripped through one of the world's top art schools early on Saturday as the historic building in the Scottish city of Glasgow was undergoing major restoration work following another blaze four years ago. / AFP PHOTO / Andy Buchanan

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Andy Buchanan

A hajnalban kitört újabb tűzvész eloltásán még szombaton is 120 tűzoltó dolgozott, de a glasgow-i tűzoltóparancsnokság tájékoztatása szerint a központi épületben még mindig voltak elszigetelt tűzfészkek.

Az 1845-ben alapított intézmény 1909-ben elkészült jelenlegi főépülete – amelyet Charles Rennie Mackintosh, a skóciai építőművészet kiemelkedő mérnökegyénisége tervezett – teljes terjedelmében, minden emeletén égett.

A tűz olyan intenzív volt, hogy a kivonult tűzoltóautók fecskendői teljesen hatástalannak bizonyultak, ezért

a tűzoltóság Glasgow folyója, a Clyde partjára telepített egy nagy teljesítményű szivattyút.

A tűz átterjedt a szomszédos épületekre, köztük az O2 ABC koncertcsarnokra is, amelynek tetőszerkezete beomlott.

A Glasgow School of Art épületegyüttesében

2014 májusában is tűzvész pusztított, teljesen megsemmisítve az intézmény világhírű könyvtárát.

A négy évvel ezelőtti tűz után, 2016-ban 35 millió fontos (csaknem 13 milliárd forintos) költségvetéssel újjáépítési munkálatok kezdődtek, és

a helyrehozott épületet jövőre akarták felavatni.

A tűzoltóság szombati tájékoztatása szerint azonban az újabb tűzvész, amely sokkal kiterjedtebb volt az előzőnél, az újjáépített épületrészeket is elpusztította.

A Glasgow School of Art az egyik legpatinásabb brit művészeti felsőoktatási intézmény. Egykori hallgatói közül került ki a legrangosabbnak tekintett – jóllehet sokszor heves vitákat kavaró – nagy-britanniai alkotóművészeti elismerés, a Turner-díj kitüntetettjeinek harmada.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szombati Twitter-üztenetében közölte, hogy „megtört szívvel” értesült a glasgow-i művészeti egyetem épületében pusztító újabb tűzvészről.

Borítókép: tűzoltók az egyetem oltása közben

AFP PHOTO / Andy Buchanan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!