Sakkvilágbajnoki döntő

2018.11.29. 13:15

Carlsen: most léptem a megfelelő irányba

A címét megvédő Magnus Carlsen úgy vélte, a szerdán zárult sakkvilágbajnoki döntő megnyerésével az elmúlt évek gyengébb játéka után a jó irányba tett egy lépést.

World chess champion Norway's Magnus Carlsen poses with the FIDE world chess championship trophy after beating challenger, US player Fabiano Caruana (not pictured) in the tie-break matches of the 2018 World Chess Championship in London on November 28, 2018. - Three-time defending chess champion Magnus Carlsen on Wednesday successfully defended his world title after demolishing US hopeful Fabiano Caruana in a winner-take-all finale. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)

Fotó: AFP

„Őszintén szólva az elmúlt években nem játszottam igazán jól. Ezt figyelembe véve ez a párharc egy lépés volt a megfelelő irányba. Azt hiszem, jól játszottam, de úgy érzem, vannak dolgok, amelyeken dolgoznom kell” – értékelte diadalát a norvég nagymester, aki amerikai riválisáról úgy vélekedett, „Fabiano Caruana rendkívül erős játékos”.

A 28. születésnapját szombaton ünneplő Carlsen 2835 Élő-pontjával jelenleg is világranglista-vezető, ugyanakkor négy éve még világcsúcsot jelentő 2882 Élő-ponttal állt az élen.

„Mindig is a saját utamat jártam, most is ezt tettem, ezzel szereztem meg ezt a trófeát”

- mondta Carlsen.

„A sakk történetének egyik legtehetségesebb játékosával küzdöttem, és mindent beleadtam, amit csak tudtam. Az eredmény azt mutatja, hogy ő a világ legjobbja”

- fogalmazott a világranglistán 2832 Élő-pontjával második Caruana.

A 26 esztendős nagymester elárulta, van hiányérzete a 12, egyaránt remivel zárult klasszikus idejű partival kapcsolatban, de úgy vélte, összességében nem lehet csalódott. Azt viszont hozzátette, hogy a 6-6-os döntetlen után a rapid partikban is a legjobbját szerette volna nyújtani, de azt megközelíteni sem tudta.

„Nagy nyomás volt rajtam, de nem amiatt, hogy hosszú idő után az első amerikai kihívó voltam. Most csalódott vagyok, de remélem, később úgy tudok visszanézni a párharcra, hogy tanultam belőle” – fogalmazott Caruana.

Carlsen a klasszikus idejű, rekordot jelentő döntetlensorozat után a rapid partikban érvényesítette a papírformát, ugyanis mindhárom játszmát megnyerte a rövidebb gondolkodási idejű partikban kevésbé erős ellenfelével szemben, így a negyediket már le sem kellett játszani. Mivel rájátszásba torkollott az összecsapás, így 600 ezer és 400 ezer helyett a győztes 550 ezer, a vesztes 450 ezer euróval gazdagodott.

Carlsen, aki nyolc éve vezeti a világranglistát, 2013-ban az indiai Viswanathan Anandtól szerezte meg a világbajnoki címet, amelyet egy évvel később vele szemben védett meg először. Carlsen 2016-ban rapid partikban bizonyult jobbnak az orosz Szergej Karjakinnál, akárcsak ezúttal Fabiano Caruanánál.

Borítókép: Magnus Carlsen a világbajnoki trófeával Londonban

AFP / Tolga Akmen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában