fegyelmi eljárás

2020.11.29. 16:22

Venezuela kevesebb súlyemelőt küldhet az olimpiára

Doppingvétség miatt ideiglenesen felfüggesztették Jeyson Alonso Arias Mosquera versenyzési jogát.

Doppingvétség miatt ideiglenesen felfüggesztették Jeyson Alonso Arias Mosquera venezuelai súlyemelő versenyzési jogát – adta hírül a nemzetközi sportági szövetség (IWF), hozzátéve, hogy a büntetés mértékét a fegyelmi eljárás lezárulása után közlik.

Ha a kontrollvizsgálat is megerősíti a doppingolás tényét a 102 kilogrammos dél-amerikai bajnokánál, Venezuela négy kvótát veszítve legfeljebb két női és két férfi súlyemelőt indíthat a jövő nyárra halasztott tokiói olimpián – írta az ötkarikás sportok ügyeiben járatos insidethegames.biz. Mosquerával együtt ugyanis eléri a tízet azoknak a venezuelai súlyemelőknek a száma, akik 2009 és 2017 között doppinggal megbuktak, és az IWF vonatkozó határozata szerint ez olimpiai kvótamegvonással jár.

A portál összegzése szerint a pozitív esetek nagy száma miatt húsz, vagy annál is több országot fenyeget a veszély, hogy eltiltják őket a 2021-es ötkarikás játékokon való részvételtől, vagy nem tudnak majd teljes csapatot küldeni Tokióba.

A jelenlegi helyzet szerint a tömeges doppingvétségek következményeként Egyiptom, Malajzia és Thaiföld súlyemelői nem indulhatnak a japán fővárosban, hozzájuk csatlakozhat Kolumbia, Románia és Vietnám. A korlátozott kvótájú, pillanatnyilag egy-egy férfi és női emelő tokiói rajtjogával bíró IWF-tagok között van Oroszország, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Örményország és Fehéroroszország.

Az érvényben levő IWF-szabályozás értelmében ha az olimpiára selejtező, jövő áprilisban záruló kvalifikációs időszakban valamely ország három vagy több doppingesetet produkál, annak egyetlen súlyemelője sem lehet ott Tokióban.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában