Jégkorong

2022.06.25. 07:30

Elmaradt a bajnokavatás, Denverben nyert a Tampa

Az elmúlt két idényben bajnok Tampa Bay Lightning a cseh Ondrej Palat 54. percben ütött góljával 3-2-re győzött a Colorado Avalanche otthonában az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének ötödik mérkőzésén, és így 3-2-re szépített az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharcban.

A szintén Denverben játszott első két találkozón a trónkövetelő előbb hosszabbítás után 4-3-ra, majd 7-0-ra diadalmaskodott. A címvédő aztán 6-2-es hazai sikerrel vágott vissza, ám két napja ismét hosszabbítás után a Colorado győzött, így most lezárhatta volna a párharcot.

A magyar idő szerint szombat hajnali összecsapásra az első meccset eldöntő Andre Burakovsky, valamint a túloldalon a ponterős Brayden Point sem épült fel sérüléséből.

Bátran kezdett mindkét együttes, hatalmas volt az iram, aztán a 16. percben Jan Rutta révén vezetést szereztek a vendégek. A cseh hátvéd lendületből tört be a harmadba, majd a jobb oldali kör tetejéről eleresztett bombája Darcy Kuemper bal karja alatt csapódott a hálóba.

A második harmad elején egyenlített a Colorado. A támadó zónában elhozott buli után az alapszakasz legjobb védőjének választott Cale Makar lövésébe Andrej Vaszilevszkij csak beleérni tudott, és a lecsorgót Valerij Nyicsuskin sodorta a kapuba. Három perc múlva, négy a három elleni emberelőnyben újra a Lightning volt eredményes: az orosz Nyikita Kucserov középről úgy talált be, hogy a korong a kapuvason csattant, ráadásul Kuemper Corey Perry takarása miatt semmit sem láthatott.

Felpörgette a játékot a házigazda, és a 43. percben ismét egyenlített. Makar lövését botos kesztyűvel Vaszilevszkij kitolta, a pakk viszont a hátvéd Erik Cernak korcsolyájáról a saját kapujába csúszott be a kapus lábai között.

A vendégek nem törtek meg, előbb Mihail Szergacsjov lövése érte a felső lécet, majd az 54. percben sikerült kihasználni egy rossz helyezkedést korongjáratással. Palat maradt őrizetlenül középen, Victor Hedman tálalt elé, a cseh csatár pedig kapásból nem hibázott. Kuemper ugyan hozzáért a lövéshez, a pakk éppen a gólvonal mögé csúszott.

A hajrában elcserélte magát az Avalanche, ezért emberhátrányba került. Így előbb ezt a hátrányt kellett kivédekeznie, és a végén lehozott kapus mellett támadhatott, de nem tudott harmadszor is egyenlíteni, így most a közel 18 ezer hazai néző nagy bánatára elmaradt a bajnokavatás. Kuemper 26, Vaszilevszkij 35 védéssel zárt.

A finálé két nap múlva Tampában folytatódik.

A döntők történetében 36 esetből csupán egyszer, 1942-ben fordult elő, hogy egy csapat 1-3-ról nyerni tudott: akkor a Toronto Maple Leafs 0-3-ról szerezte meg a Stanley Kupát a Detroit Red Wings ellen. A rájátszások történetében 329-ből csak 31-szer volt fordítás 1-3-ról (9,4 százalék).

Stanley Kupa, döntő, 5. mérkőzés:

Colorado Avalanche–Tampa Bay Lightning 2-3 (0-1, 1-1, 1-1)

gól: Nyicsuskin (26.), Makar (43.), illetve Rutta (16.), Kucserov (29.), Palat (54.)

Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc állása: 3-2 a Colorado javára.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Címkék#jégkorong

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában