Pillangókirály

2022.06.24. 18:50

Milák Kristóf világbajnok 100 méteres pillangóúszásban!

A 200 méteres pillangóúszás után 100 méteren is világbajnok lett Milák Kristóf a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

A 22 éves magyar versenyző - aki kedden 200 méteren világcsúccsal védte meg címét - 50.14 másodperces idővel csapott célba.

Virth Balázs tanítványa tavaly a tokiói olimpiai döntőben ebben a számban óriási csatát vívott az amerikai Caeleb Dressellel, aki világcsúccsal utasította maga mögé az Európa-rekordot úszó Milákot, a várva várt visszavágó azonban nem jöhetett létre, mivel a tengerentúli sztár szerdán egészségi okok miatt visszalépett a további küzdelmektől és hazautazott.

Dressel távollétében Milák hasonlóan nagy fölényben volt az előfutamban és az elődöntőben, mint 200-on szokott, második úszására 50.14 másodperces idővel csapott célba, ennél csak a japán fővárosban elért Európa-rekordja (49.68) volt gyorsabb karrierje során.

MILÁK Kristóf
A győztes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője után a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 24-én
Forrás: Illyés Tibor / MTI

Milák a döntőben erősebben kezdett, mint az elődöntőben, féltávnál bő három tizeddel volt gyorsabb, ezúttal viszont a második hosszon nagyjából ugyanennyivel lassult, így századra ugyanazzal az idővel, 50.14-gyel ért be, az ezüstérmes japán Mizunoma Naokit nyolc tizeddel előzte meg.

Milák önmaga harmadik, a magyar úszósport történetének 34. világbajnoki aranyát szerezte. Ő a negyedik magyar férfi úszó, aki egy világbajnokságon belül duplázott, Hargitay András 1975-ben Caliban 200 és 400 méter vegyesen nyert, Darnyi Tamás 1986-ban Madridban és 1991-ben Perthben vitte véghez ezt a bravúrt, Rózsa Norbert pedig 100 és 200 méter mellen 1994-ben Rómában állhatott a dobogó tetején.

MILÁK Kristóf
Az aranyérmes Milák Kristóf (k), a második helyezett japán Mizunuma Naoki (b) és a harmadik helyezett kanadai Joshua Liendo Edwards (j) a férfi 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 24-én
Forrás: Illyés Tibor / MTI

Milák Kristóf: „Én is ember vagyok"

"Attól függ, kinek mi az elvárása saját magával szemben, én nagyon szerettem volna ötven másodperc alá betenni ezt" - kezdte értékelését Milák arra a felvetésre, hogy az M4 Sportnak adott interjújában nem értékelte elég jónak 50.14 másodperces győztes idejét.

Egy jót szerettem volna versenyezni, ezt megkaptam, azonban sem az első, sem a második ötvenen nem volt olyan az iram, mint amit szerettem volna. Most ez erre volt jó. Biztosan jó lett volna, ha van még valaki mellettem, de ez azért már a hetedik napom volt, én is ember vagyok, kicsit elfáradtam - mondta a 22 éves olimpiai bajnok, aki kedden világcsúccsal védte meg címét 200 méter pillangón, pénteki csatája pedig elmaradt a címvédő amerikai Caeleb Dressellel, aki szerdán lépett vissza a további küzdelmektől.

"Összességében elégedett vagyok a világbajnoksággal, a szervezéssel, azzal, hogy itt lehetünk. Remélem, akad még ilyen lehetőségünk, de ha nem, akkor találkozunk 2027-ben" - mondta a Honvéd klasszisa, aki hozzátette, nagyjából öt nap pihenője lesz, utána viszont gőzerővel készül az augusztusi római Európa-bajnokságra, ahol hasonló sikereket szeretne elérni.

Csak két úszó volt képes arra valaha, amire most Milák

Milák a harmadik férfi versenyző, aki egy világbajnokságon 100 és 200 méter pillangón is nyert, az amerikai Michael Phelps 2007-ben és 2011-ben, a dél-afrikai Chad Le Clos pedig 2013-ban duplázott, ráadásul ő szerezte meg a vizes sportágak - az öt szakág összesített - történetének 100. magyar világbajnoki érmét, ezek közül ez volt kereken a 40. aranyérem, úszásban peddig a 80. medál.

 A férfi 100 méter pillangóúszás eredménye:

1. MILÁK KRISTÓF 50.14 másodperc
2. Mizunoma Naoki (Japán) 50.94
3. Joshua Liendo Edwards (Kanada) 50.97

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában