Kerékpáros körverseny

2022.07.01. 20:18

Óriási meglepetéssel ért véget a Tour de France nyitóetapja (videó)

Megtörtént, amire senki nem számított: a favoritok helyett Yves Lampaert nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny pénteki nyitóetapját.

A koppenhágai Nagy Rajt során 13,2 kilométeres, teljesen sík időfutam várt a mezőnyre. Az eső miatt nedves belvárosi utakon 22 kanyart kellett bevenniük a bringásoknak.

A szakaszsikerre esélyesek közül a svájci Stefan Bissegger kétszer is elesett - később többek között az addig jó időt tekerő francia Christophe Laporte is bukott -, ennek nyomán az esélyesek némileg óvatosabban tekerték le a távot. A leggyorsabbnak Lampaert bizonyult 51,778 km/órás átlaggal a már száradó úton, így pályafutása első etapgyőzelmét aratta a Touron.

Ezzel a távot már korábban teljesítő esélyesek sorát előzte meg hatalmas szenzációt okozva. Mögötte végzett a pontverseny zöld trikójáért harcba szálló belga Wout van Aert, az elmúlt két Tour de France-on diadalmaskodó szlovén Tadej Pogacar, a szám világbajnoka, az olasz Filippo Ganna és a holland Mathieu van der Poel.

A végső diadalért harcba szállók közül a tavaly második dán Jonas Vingegaard 8, az időfutamban olimpiai bajnok szlovén Primoz Roglic 9, a 2018-as győztes brit Geraint Thomas 18, az orosz Alekszandr Vlaszov 24, míg a kolumbiai Daniel Martínez 37 másodperccel maradt el Pogacartól.

Eredmény (1. szakasz, Koppenhága, 13,2 km, egyéni időfutam):

1. Yves Lampaert (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 15:17 perc
2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 5 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 7 mp h.
4. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) 10 mp h.
5. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Deceuninck) 13 mp h.

A 109. Tour de France mezőnye 3328 kilométert tesz meg, amíg július 24-én célba ér Párizsban a Champs-Élysées-n.

Borítókép: a győztes Yves Lampaert (Fotó: AFP/Marco Bertorello)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában