Labdarúgás

2022.10.26. 20:10

Messi zseniális formában a vb előtt

Az újabb rekordokat döntő Lionel Messi zseniális formában van a világbajnokság előtt - írta a labdarúgó Bajnokok Ligája keddi játéknapját követő összefoglalójában a futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS.

Lionel Messi

Forrás: AFP

Fotó: Geoffroy Van der Hasselt

A BL legjobb 16 csapata közé továbblépő Paris Saint-Germain argentin ásza francia együttesének az izraeli Makkabi Haifa felett aratott 7-2-es kiütéses sikeréből két góllal és két gólpasszal vette ki a részét, amivel a sorozat legidősebbjeként, 35 évesen és 123 naposan állított fel új csúcsot. Ő maga korábban egyszer duplázott és adott két gólpasszt is BL-mérkőzésen: még az FC Barcelona játékosaként, a Lyon elleni 5-1-es győzelem alkalmával 2019. március 13-án.

Az IFFHS kimutatása szerint 

Messi jelenleg 23-22-re vezet örök vetélytársával, a portugál Cristiano Ronaldóval szemben a 16-oson kívülről szerzett BL-gólok tekintetében, s az argentin lett az első olyan játékos a top öt európai bajnokságot tekintve, aki ebben a szezonban valamennyi fellépést figyelembe véve 10 alkalommal talált be és 10 gólpasszt adott.

A statisztikai összegzésben szerepel az is, hogy Messi beérte a futballtörténelem egy másik, már nem aktív élő legendáját, a brazil Pelét, aki a sportág kanadai táblázatán eddig egyedüliként állt az élen 1127 ponttal (762 gól+365 gólpassz). A PSG sztárja kedd este szintén eljutott 1127-ig, immár 784 gólja mellett 343 gólpasszt jegyezve.

A keddi BL-napot értékelve az IFFHS kiemelte, hogy a címvédő Real Madrid valamennyi sorozatot figyelembe véve 17 veretlenül megvívott meccs után kapott ki először, szériájának a három magyar válogatott játékost is foglalkoztató német RB Leipzig vetett véget, 3-2-re legyűrve a spanyol királyi gárdát a lipcsei találkozón. A madridi csapat 22 egymást követő mérkőzését tekintve április vége óta most először kapott egynél több gólt hivatalos találkozón.

A horvát Dinamo Zagrebet 4-0-ra legyőző AC Milan 2005. november 23. óta először volt négy gólra képes idegenbeli Bajnokok Ligája-mérkőzésen, míg a dán FC Köbenhavn, amely 3-0-ra maradt alul Sevillában, azzal tűnt ki a játéknap csapatai közül, hogy spanyolországi fellépésén hat tinédzsert is szerepeltetett, amire még nem volt példa a BL történetében. A koppenhágaiaknál szereplő legfiatalabb futballista, Roony Bardghji 16 esztendősen és 344 naposan lépett pályára, ő a Bajnokok Ligája történetének 19. játékosa, aki 17 év alattiként debütált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában