Döntött az UEFA

2023.01.25. 15:28

A Nagy-Magyarország-jelképet kitiltják a válogatott meccsekről

Az Európai Labdarúgó-szövetség politikai tartalmú üzenetnek nyilvánította a nemzeti összetartozás egyik szimbólumát, a Nagy-Magyarországot, aminek nincsen helye a saját futballrendezvényein, így a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésein sem. A klubcsapatok viszont továbbra is saját hatáskörükben dönthetnek ez ügyben.

Magyarország - Görögország barátságos válogatott labdarúgó mérkőzés a Puskás Arénában 2022. november 20-án

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Mirkó István

A Nagy-Magyarország-szimbólum tiltásáról szóló hírt a Magyar Jelen hozta nyilvánosságra. A lap felidézi, hogy a magyar szövetség tavaly márciusig nem talált kivetnivalót a jelkép használatában, ekkor azonban a biztonsági szolgálat próbálta meggátolni, hogy az bejusson az Észak-Írország–Magyarország találkozóra. 

A magyar szövetségnek nincs mozgástere a kérdésben, alkalmazkodik a UEFA állásfoglalásához – írta meg a Magyar Nemzet

A nemzetközi színtéren, kiemelten a válogatott mérkőzéseken az UEFA és a FIFA ellenőre értelmezheti úgy, hogy ezek a jelképek politikai üzenetet hordoznak, provokatív szándékkal. Ezért ilyen esetekben az alkalmazott szabályzatok alapján megbüntethetik az MLSZ-t, amely kénytelen lenne tovább hárítani a szurkolóra a nem engedélyezett molinó kihelyezése miatt kiszabott büntetést

– tájékoztatott a Magyar Labdarúgó-szövetség.

 Ezt megelőzendő a szövetség – mindaddig, amíg az UEFA erre vonatkozó fegyelmi gyakorlata nem változik – továbbra sem engedélyezi a molinó bevitelét, és mindenkitől azt kéri, a válogatott mérkőzésein tekintsenek el az ilyen zászlók és molinók megjelenítésétől, ezzel segítve a nemzeti csapatot abban, hogy telt ház előtt játszhassa mérkőzéseit – reagált a magyar szövetség. 

Fontos: a molinókon és zászlókon megjelenő jelképeket kell a stadionokon kívül tartani, a sálak és a ruházat nem tartozik ebbe a kategóriába. Az utóbbiak nem szerepelnek az MLSZ által tiltottnak minősített viseletek között.

A nemzeti összetartozás jelképét ugyanakkor szabadon viselhetik a szurkolók a hazai, az MLSZ által rendezett mérkőzéseken. A hazai szabályozás nem zárja ki a Nagy-Magyarország-szimbólum megjelenítését a stadionokban. 

A teljes cikket ITT olvashatja el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában