Kajak-kenu vb

2023.08.25. 19:14

Három érem és négy olimpiai kvóta a pénteki döntőkben

A magyar versenyzők három érmet, egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot, valamint a férfi kajaknégyes révén további négy párizsi kvótát gyűjtöttek a pénteki döntőkben a duisburgi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon – számol be az MTI.

MW

A másodikként célba érő Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István és Tótka Sándor örül a férfi kajak négyesek 500 méteres versenyének döntője után az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású férfi kvartettnek egy európai riválisát kellett megelőznie az 500 méteres fináléban ahhoz, hogy négy indulási jogot gyűjtsön Magyarországnak ebben a szakágban, és ez nem is okozott gondot a számára.

Olyannyira nem, hogy féltávnál még vezetett, s bár a második 250 méteren a hazai közönség támogatását élvező németek megelőzték, másodikként ért a célba.

A Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Rendessy Eszter, Hadvina Dóra összeállítású női kajaknégyes már azzal megszerezte a kvótát, hogy bejutott a döntőbe 500 méteren, ott azonban nem tudott beleszólni az érmes helyek sorsába és hetedik lett. 

Az egység a vb-n végig küszködött a rajttal, amely most sem sikerült jól, s ezúttal a táv többi részében sem tudott harcolni a riválisokkal. 

A győzelmet az ötszörös olimpiai bajnok Lisa Carrington vezette új-zélandiak szerezték meg.
Az ötkarikás indulási jog ebben a sportágban nem névre szól, a magyar olimpiai csapat a jövő évi válogatókon alakul majd ki.

Ami a nem olimpiai számokat illeti, a K-1 1000 méteren olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kopasz Bálint nagyszerű győzelmet aratott 500 méteren úgy, hogy már a táv felénél az élen haladt és végig uralta a pályát. A győriek 26 éves kajakosa pályafutása negyedik vb-címét gyűjtötte be.

Az utolsó húsz méteren körülnéztem és akkor már láttam, hogy meglesz. A végén kicsit elsavasodtam, de ez természetes ebben a kemény mezőnyben, örülök, hogy sikerült nyernem. Nem lesz gond azzal, hogy holnapra, a párosra is jó formában legyek

– mondta a klasszis versenyző arra utalva, hogy szombaton Nádas Bencével párosban harcba száll az olimpiai kvótáért.

A címvédőként induló Kiss Blanka, Lucz Anna kajakpáros jól rajtolt ugyan, de a táv második felét nem bírta a tőle megszokott módon, így  ezúttal bronzérmet szerzett 200 méteren.

A páros tagjai először azt hitték, negyedikek lettek, csak a vegyes zónában derült ki számukra, hogy – a győztes lengyelek, valamint németek mellett – újra dobogóra állhatnak.

Én biztosan láttam, hogy negyedikek vagyunk, örülök, hogy nem lett igazam. Ez lelkileg nagyon jót tesz nekem és a verseny hátralévő részére is segítség

– nyilatkozott Lucz Anna, aki még két számban érdekelt a vb-n.

Szerintem ennél több volt bennünk, de mentálisan nagyon megviselt bennünket ez az év és ez a verseny is, úgyhogy emiatt csak kilencven százalék jött ki belőlünk. De örülök, hogy ez elég volt a bronzéremhez, az a tíz százalék a második száz méterben maradt

– fogalmazott újpesti klubtársa, Kiss Blanka.
Horányi Dóra és Takács Kincső hatodik lett C-2 200 méteren, Fejes Dániel nyolcadikként zárt C-1 500-on, Koczkás Dávid pedig kilencedikként ért célba a kenu egyesek sprinttávú fináléjában. A nők hasonló versenyében Balla Virág a később sorra kerülő B döntőben lesz érdekelt.
A pénteki nap krónikájához tartozik, hogy 

a para döntők során a honvédos Kiss Péter Pál megvédte címét KL1 200 méteren

 – sorozatban harmadszor –, ezzel egyben kvótát szerzett az országnak a jövő évi paralimpiára, amelyen szintén ő a címvédő. A szám másik magyarja, Suba Róbert negyedik lett a fináléban.

A vb vasárnapig tart, szombaton tíz döntőt rendeznek, mindegyikben lesz magyar hajó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!