kiesve a szerepből

2018.09.19. 06:50

A teniszmeccs bírója nyújtott lelki segélyt a játékosnak

Eltiltották Mohamed Lahyani székbírót, aki megsajnálta a gyengén játszó Nick Kyrgiost az amerikai nyílt teniszbajnokságon, és segíteni akart neki.

Augusztus 30-án az ausztrál Kyrgios 6:4-re elveszítette az első játszmát a francia Pierre-Hugues Herbert ellen, a második szettben pedig 3:0-s hátrányban volt, amikor a svéd-marokkói kettős állampolgárságú játékvezető lemászott emelvényéről, majd odalépett a vesztésre álló játékoshoz, és térdre támaszkodva így szólt:

„Szeretnék segíteni”.

A nemzetközi férfiversenyeket szervező ATP keddi közleménye úgy fogalmaz, Lahyani

„veszélybe sodorta a pártatlanságot, ami egy hivatalos személytől megkövetelhető”.

A bíró a következő két tornán, Pekingben és Sanghajban nem tevékenykedhet, de október 15-től Stockholmban visszatérhet.

A US Open harmincadik kiemeltje, Kyrgios végül fordított, továbbjutott, majd a következő fordulóban Roger Federer ellen búcsúzott.

Herbert kijelentette, már a történtek pillanatában úgy gondolta, valamilyen módon szankcionálni kell Lahyanit.

„Ez nem az ő feladata volt” – fogalmazott a vesztes francia, hozzátéve: Lahyani nem egy edző, hanem egy döntőbíró, akinek a székében kell maradnia.

Az amerikai szövetség (USTA) szóvivője, Chris Widmaier már az eset másnapján elismerte, hogy a játékvezető „túlment a protokollon”, és az ATP ügyvezető alelnöke, Gayle Bradshaw is úgy vélekedett, hogy „átlépett egy határt, és ezzel veszélyeztette saját pártatlanságát”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában