portré

2017.10.22. 06:00

Ma lenne 100 éves Joan Fontaine Oscar-díjas színésznő

Az amerikai színésznő 1917. október 22-én született Joan de Beauvoir de Havilland néven Tokióban egy évvel nővére, a kétszeres Oscar-díjas Olivia de Havilland után.

Joan Fontaine Joan Fontaine Joan Fontaine actrice américaine née en 1917

Fotó: Photo12

A két testvér vetélkedése egész életüket végigkísérte. Joan később így nyilatkozott erről:

„A testvérem született oroszlán, én pedig tigris vagyok, a dzsungel törvényei szerint sohasem férhetnek meg egymással.”

Kétéves volt, amikor anyjuk otthagyta férjét, velük együtt Kaliforniába költözött, és egy áruház igazgatójához ment feleségül. A mostohaapa, George Fontaine nem támogatta Joan színésznői ambícióit, később mégis az ő nevét vette fel, leginkább azért, hogy még csak véletlenül se keverjék össze akkor már ismert nővérével.

Tizenhat évesen apjához költözött Japánba, de Hollywood vonzásának nem tudott ellenállni, és a középiskola befejezése után visszatért a napfényes Kaliforniába.

Miközben Olivia csillaga egyre fényesebben ragyogott, Joan másodvonalbeli filmekben, kis szerepekben küzdött a producerek és a kritikusok elismeréséért.

Különösen fájlalta, hogy hiába pályázott az Elfújta a szélben Melanie szerepére, azt Olivia kapta meg, akit 1939-ben Oscar-díjra is jelöltek. (A legenda szerint George Cukor a meghallgatáson túl elegánsnak találta, mire ő rávágta: Akkor keresse meg a nővéremet!)

1940-ben az akkor már ismert és sikeres Alfred Hitchcock rá osztotta A Manderley-ház asszonya című film női főszerepét Laurence Olivier oldalán, és ő is megkapta első Oscar-jelölését. A következő évben mindkettejüket a legjobb színésznő kategóriában jelölték az Oscarra, Joant a szintén Hitchcock rendezte Gyanakvó szerelemért, Oliviát a Hold Back The Dawn című drámáért. A díjat Fontaine vihette el, és ezzel ő lett az egyetlen színésznő, aki Hitchcock-film főszerepéért kapta meg az aranyszobrocskát.

A két testvér között gyermekkoruk óta tartó, de addig a négy fal között zajló folyamatos viszály ebben a pillanatban az egész világ számára láthatóvá vált. Fontaine később azt mondta: azt gondolta, hogy a nővére ráugrik, és a hajánál fogva ráncigálja, amikor nem az ő neve hangzott el.

A testvérek ezután gyakran versengtek ugyanazért a szerepért, sőt ugyanazért a férfiért. Olivia soha nem tudta feldolgozni, hogy nővére ment előbb férjhez, ráadásul ahhoz a brit színészhez, akivel korábban ő randevúzott.

Frenchman's Creek című film plakátja 1944 -ben
Forrás: AFP PHOTO

Amikor de Havilland 1946-ban végre átvehette saját áhított aranyszobrát, nem engedte, hogy nővére gratuláljon neki, amit egy éber fotós meg is örökített. Anyjuk 1975-ben bekövetkezett halála után már szóba sem álltak egymással. Joan azt állította, hogy testvére nem hívta meg a temetésre, annak változata szerint viszont éppen Fontaine volt annyira elfoglalt, hogy nem akart megjelenni. A szertartás időpontját végül megváltoztatták, mindketten ott voltak, de egy szót sem váltottak egymással.

Fontaine akaratos, céltudatos nő volt. Gyakran került összetűzésbe a hollywoodi stúdiókkal, mert nem volt hajlandó akármit eljátszani, az erős, eltökélt női szerepeket szerette. 1943-ban a Constant Nymph című filmben nyújtott alakításáért harmadszor (és utoljára) jelölték Oscarra, ugyanebben az évben Orson Welles oldalán szerepelt A lowoodi árva című filmben.

A színészlegendával 1952-ben az Othello filmváltozatában ismét együtt álltak a kamera elé, szintén 1953-ban forgatta az Ivenhoe-t Elizabeth Taylor és Robert Taylor társaságában. Színházi szerepeiért is dicsérték a kritikusok, így például a Vincente Minnelli által rendezett 1954-es Tea és együttérzés című Broadway-darabban nyújtott alakításáért.

Az 1960-as évektől egyre kevesebb szerepet kapott, utoljára 1966-ban az Ördög maga című horrorfilmben tűnt fel. 1978-ban megjelent önéletrajzában csalódottan összegezte pályáját:

„A hollywoodi karrierek gyakran kezdődnek egy szerencsés véletlennel, és ugyanilyen gyorsan szerte is foszlanak.”

Ezután televíziós filmekben, szappanoperákban szerepelt, s folytatta színházi pályafutását olyan produkciókkal, mint a Magánéletek, A kaktusz virága és Az oroszlán télen ausztriai változata.

Négyszer ment férjhez, és négyszer vált el, egyetlen lánygyermeke született, és volt egy örökbe fogadott lánya is. Állítása szerint a különc milliárdos, a filmszakmában is érdekelt Howard Hughes is feleségül kérte, éppen akkor, amikor hivatalosan Olivia de Havilland volt a barátnője.

Henry Hathaway és Joan Fontaine
Forrás: AFP PHOTO | Fotós: MYCHELE DANIAU

Joan Fontaine 2013. december 15-én, kilencvenhat éves korában halt meg. Végakarata az volt, hogy Oscar-díját árverezzék el, és a bevételt fordítsák állatvédő szervezetek javára. Az Amerikai Filmakadémia azonban ezt nem engedte, mert álláspontja szerint „Oscart csak nyerni lehet, venni nem”, szabályzata szerint ilyen esetekben az aranyszobrocskákat először nekik kell 1 dollárért felajánlani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!