Molesztálási ügyek

2017.11.18. 09:35

A svéd sztárok, köztük Zara Larsson és Robyn is elítélik a zaklatásokat

A svéd zeneipar csaknem kétezer női szereplője, köztük énekesek, zenészek, dalszerzők, lemezlovasok, műszaki alkalmazottak, producerek és kreatív menedzserek írták alá azt a petíciót, amely elítéli a munkahelyi szexuális zaklatás minden formáját.

Zara Larsson and musicians perform during the shooting of the TV show 'Nena - Nichts versaeumt' (lit. 'Nothing missed') in Hamburg, Germany, 21 September 2017. The show will run on the occasion of Nena's 40th stage anniversary on 7 October 2017 at ZDF. Photo: Georg Wendt/dpa

A Dagens Nyheter című svéd napilapban pénteken megjelent írás 1993 aláírója között van Zara Larsson, Robyn, a First Aid Kit és az Icona Pop is – írja a The Local című svéd hírportál.

A kezdeményezés egy több mint háromezer női tagot számláló zárt Facebook-csoportból nőtte ki magát, ahol a nők megosztották azokat a szexuális zaklatással és erőszakkal kapcsolatos élményeiket, amelyeket a munkájuk során tapasztaltak meg.

A petíció szövegének megfogalmazói szerint a leírt incidensek „mindennaposak”, és a zeneiparban dolgozó nőknek olyan megküzdési stratégiákat kell kidolgozniuk, mint a csak nők által használható helyiségek kialakítása.

Mint fogalmaznak: „A zeneiparban nincs megállás, és az ember munkahelye gyakran bizonytalan, ideiglenes. Az, hogy előzékeny légy és ne csapj nagy hűhót semmi miatt, különösen fontos ahhoz, hogy nehogy lecseréljenek. Emiatt válnak a nők a zeneiparban a hatalomfitogtatás célpontjaivá, ami gyakran a szexuális zaklatás valamilyen formájában valósul meg.”

A petíciót aláíró nők arra szólítják fel a zeneiparban magas pozíciókat betöltő személyeket, hogy kezeljék megfelelően a munkahelyeken történő incidenseket és tanúsítsanak zéró toleranciát ezekkel szemben.

Sok más országhoz hasonlóan Svédországban is számos szexuális zaklatási ügy került napvilágra az elmúlt hetekben, és nem csupán a zeneiparban, hanem a jog, a sport, a politika, a színház és a média területén is.

Borítóképünkön Zara Larsson fellépése egy német tévéshow színpadán 2017 szeptemberében. Forrás: Georg Wendt / dpa / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!