komoly hatás

2017.11.12. 06:30

Bírálták az Ubert aggályos működése miatt Londonban

A munkaügyi bíróság indoklásában alaposan kiosztotta a San Francisco-i székhelyű céget. „A kijelentés, miszerint az Uber egy 30 000 londoni kisvállalkozásból álló mozaik, melyet egy közös platform köt össze, a mi olvasatunkban már-már nevetséges” – fogalmazott a bíróság.

A woman poses holding a smartphone showing the App for ride-sharing cab service Uber in London on September 22, 2017. London transport authorities announced today they would not renew Uber's licence to operate in the city when it expires on September 30 for safety reasons, although it has three weeks to appeal. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS

Valamivel több mint egy éve született meg két Uber-sofőr, James Farrar és Yaseen Aslam, valamint 19 társuk keresetére az a bírósági döntés, miszerint a vállalat sofőrjei nem tekinthetők egyéni vállalkozóknak (Farrar és Aslam azt sérelmezték, hogy bár tevékenységüket az Uber kontrollálta, a vállalat megtagadta tőlük a legalapvetőbb munkavállalói jogokat egyéni vállalkozói státuszukra hivatkozva)- olvasható a Világgazdaság honlapján.

Mindez azt jelenti, a sofőrök jogosultak lehetnek fizetett szabadságra, táppénzre, minimálbérre. Az Uber fellebbezett, most ezt a döntést erősítette meg a munkaügyi bíróság.

A munkaügyi bíróság indoklásában alaposan kiosztotta a San Francisco-i székhelyű céget. „A kijelentés, miszerint az Uber egy 30 000 londoni kisvállalkozásból álló mozaik, melyet egy közös platform köt össze, a mi olvasatunkban már-már nevetséges” – fogalmazott a bíróság.

A GMB szakszervezet szerint a döntés monumentális siker az Uber több mint 40 000 angliai és walesi alkalmazottja számára. (Az Egyesült Királyság az Egyesült Államok mellett az Uber legnagyobb piaca, a szigetországban több mint 40 000 alkalmazottja van a vállalatnak).

A szakszervezetek kongresszusának főtitkára, Frances O’Grady így reagált a döntésre:

„Számtalan dolgozó számára a sharing economy kizsákmányolással jár, a munkáltató ugyanis kihúzhatja magát olyan alapvető kötelességek alól, mint a fizetett ünnepek vagy szünetek. Az Uber csak a jégyhegy csúcsa, rengetegen rekedtek bizonytalan állásokban, alacsony fizetéssel, nekik pedig még hangjuk sincs. A kormánynak fel kell vennie a kesztyűt az egyéni vállalkozásnak hazudott foglalkoztatással szemben.”

Az Uber szigetországi menedzsere, Jo Bertram vitatta a döntést: „Az appot használó sofőrök túlnyomó többsége meg akarja őrizni azt a szabadságot, flexibilitást, ami azzal jár, hogy maguk dönthetik el, mikor, hol vezetnek. ”

A döntés komoly hatással lehet nem csak az Uberre és dolgozóira, de az app-alapú, úgynevezett sharing economy további szereplőire is, ahogy azt Nigel McKay, a sofőröket képviselő ügyvédi iroda vezetője is elmondta.

„Ez a döntés mérföldkő lehet. Nem csak az Uber több tízezer alkalmazottját érinti, hanem az összes munkást, aki magára tévesen egyéni vállalkozóként tekint, megtagadva önmagától a legelemibb jogokat”

– nyilatkozta McKay.

Borítókép: AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS

Címkék#Uber

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!