Ország-világ

2004.10.16. 08:50

Egyéniségéhez illő harisnyát válasszon

Mutasd a harisnyád, megmondom ki vagy. Egy nő személyiségéről legalább annyit elárul ez a leheletnyi ruhadarab, mint körmei ápoltsága vagy cipője tisztasága. Hiánya vagy túlzott hangsúlyozása stílusromboló lehet.

Árvay Tivadar

Először 4. századbeli festményeken tűnt fel a harisnyanadrág elődje, a szoknya alatt viselt nadrágocska. A harisnya, mint önálló viselet azonban csak jóval később, a 17–18. században terjedt el. Napjainkra a harisnyából ravasz kiegészítő lett, a figyelemfelkeltés eszköze. Változatosságát a végtelen színvilágnak, a kötésminták sokféleségének és a gazdag fazonválasztéknak köszönheti.
Poliamidszálakból, közismert nevén nej-lonból kötik. Az anyagot 260 Cel-sius-fokra hevítik, és vékony, de merev szálat húznak belőle. Az úgynevezett élőfonal igen vékony, akár 5 denes is lehet. A den (denier) szám azt mutatja meg, hogy kilencezer méter szál tömege hány gramm. Az új divatirányzatoknak köszönhetően ma már a 30-40 denes harisnyák sem tartoznak a cikis kategóriába.
Válasszon mindig alkalomhoz
illő színt, fazont és mintát. Csak akkor viseljen különleges, kihívó modelleket, ha azok egyéniségének is megfelelnek.

1. Harmonizáljon a ruhával
Ha vidámabbá szeretnénk varázsolni a ködös, szürke őszi napokat, bújtassuk lábunkat színes harisnyába. Vegyünk fel azonos színű felsőt, húzzunk miniszoknyát, és a siker nem várat magára. Ha színben hozzá illő cipőt választunk, lábunkat még hosszabbnak, kecsesebbnek láttatjuk. Komolyabb alkalmakra nem ajánljuk, de bulikra vagy kötetlenebb partikra nyugodtan öltözzünk kékbe, pirosba.

2. emeljük ki a láb formáját
Ruhatárunk egyszínű darabjaihoz színben harmonizáló mintás harisnyanadrágot választhatunk. Cipőnk lehet fekete, de színe akár a csíkokkal is összhangban állhat. Vigyázzunk, mozgás közben ugyanis a színes sávok önálló életet élnek, a feltűnő minták vonzzák a tekinteteket.

3. Szexis a combfix
A vádlin elsősorban a csíkos modellek mutatnak jól. Előnyösen formálja a láb vonalát, ha sötét a harisnya tónusa. A térd felett, vagy a combon végződő harisnyák különlegesek és nagyon kihívók. Izgalmas látvány a felsliccelt ruhából kivillanó harisnyatartó vagy csipkedísz. Ha harisnyatartóval rögzíthető modellt viselünk, ügyeljünk, hogy a szűk szoknyán vagy ruhán ne üssön át a kapcsok vonala.
A vastagabb anyagú, térd fölé érő modell előnye, hogy jól bírja a strapát. Kimondottan fiatalos viselet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában