Ország-világ

2004.10.13. 09:44

Embert próbáló, csodálatos sportág a sziklamászás

Mindig vonzódtam a hegyekhez. Elhatároztam, hogy párommal együtt beiratkozom egy sziklamászó tanfolyamra. Számos új élménnyel és egy szenvedélylyel lettem gazdagabb.

Kocsis Tímea

Első gyakorlati foglalkozásunk napján dobogó szívvel autóztunk férjemmel Csobánka felé. A község fölött magasodik az Oszoly szikla, az egyik legnépszerűbb magyar mászóiskola. Itt négyes csoportokra osztottak minket, újoncokat, megkaptuk a kölcsönfelszerelést, és megismerkedtünk az oktatónkkal. Gyuszi már első alkalommal annyi információt zúdított a nyakunkba, hogy csak úgy zsongott a fejünk.
Délután minden páros mászhatott az óvoda falán. Ez az Oszoly legkönnyebb falszakasza, itt próbálgatják magukat a kezdők. Mi a férjemmel alkottunk egy partit, először én másztam, és ő biztosított. Oktatónk szúrós szemmel figyelte, kellő sűrűséggel rakom-e az úgynevezett közteseket, vagyis azokat az ékeket és kötélgyűrűket, amelyek a szikla repedéseibe téve a kötél segítségével megtartanak egy esetleges eséskor. Lassan felaraszolva az orom tetejére kikötöttem magam a fent található fémkampóhoz, amelyet szorgos kezek fúrtak a sziklába. Végül kiáltottam a páromnak, hogy jöhet. Ő aztán felfelé kiszedegette az általam betett közteseket, és a fal tetején találkoztunk. Ez csak játék volt az igazi mászáshoz képest. Nem volt nehéz a terep, nem kellett keresgélni a fogásokat és a lépéseket, nekünk mégis nagy élményt jelentett.
A következő hétvégéken megfordultunk számos Budapest környéki mászóhelyen. Egyre nehezebb feladatokat kaptunk. Megtudtam, milyen érzés egy aprócska sziklabütykön egyensúlyozni egy hasonlóan kicsi fogásba kapaszkodva. Vagy kissé remegő lábbal állni a fal közepén úgy, hogy azt érzem: innen se fel, se le. És azt is megtudtam, milyen érzés esni. Rossz. Ugyanakkor legalább meggyőződhetünk arról, hogy a jól elhelyezett biztosítóeszközök tényleg megtartanak, és az ijedtségen kívül nem esik más bajunk.
Mire eljutottunk a vizsgáig, sok mindent megtanultunk. Nem csak a mászásról, önmagunkról is. Megtanultuk legyőzni a félelmünket, kezdtünk hinni benne, hogy képesek vagyunk megvalósítani, amit terveztünk.
A sikeres vizsga után sor került az első önálló mászásra. Nem volt velünk oktató, csak mi ketten és a meghódításra váró sziklafal, amelyet végül egymást segítve küzdöttünk le. A nap végén kellemes fáradtsággal a testünkben és boldog elégedettséggel a lelkünkben indultunk haza. És őszintén mondhatom, ez az élmény még erősebben összekovácsolt minket.

Mászáshoz szükség van megfelelő felszerelésekre

Beülő: Erre erősítjük a kötelet, és ez tart meg az esetleges esésnél. Különféle méretű beülőket árulnak, hiszen magasság és testsúly függvénye, hogy melyik kényelmes számunkra. Ára: 10 000–12 000 Ft Kötél: A felszerelés legdrágább és legfontosabb darabja. Minden, szakboltokban kapható kötél megfelel a nemzetközi biztonsági előírásoknak. Átlagos használat mellett nem árt három-négy évente lecserélni. Ára: 25 000–40 000 Ft Mászócipő: Durva felületű gumitalpa remekül tapad a sziklán. Érdemes belőle a szokásos méretünknél egy vagy két számmal kisebbet venni, mert abban biztonságosan meg tudunk állni a kis peremeken is. Ára: 10 000–25 000 Ft Sisak: Mindenképpen szükség van rá, a magyar mászóhelyeken is. Sajnos sokan nem viselik, pedig számtalan balesetet okoztak már az aláhulló kövek. A baj egyszerűen megelőzhető a sisak használatával. Ára: 10 000–17 000 Ft Éksor: Fontos és sokoldalú biztosítóeszköz az ék, jól jöhet a kevéssé tagolt sziklafalak repedéseiben. Ha hat-hét különböző méretet vásárolunk, minden helyzetben lesz megfelelő a kezünk ügyében. Ára: 10 000–15 000 Ft Karabiner: Van nem záras, csavaros és nagyméretű, HMS karabiner. Mindegyiket különféle célokra használjuk, nem árt sokat beszerezni. Ára: 1000–3000 Ft

Hol tanulhatjuk meg az alapokat?

A sziklamászás veszélyes sport. Csak kellő felkészültséggel szabad belevágni, hiszen az életünket tesszük kockára. Aki kedvet kap hozzá, iratkozzon be a hegymászó egyesületek tanfolyamaira. INFO: Magyar Hegymászó Oktatók Egyesülete, Bp. VI., Eötvös u. 25/A. Tel.: 378-2695, www.mahoe.hu, FTSK Excelsior SE, Bp. XI., Bartók Béla út 19. Tel.: 385-3601, www.excelsior.hu

A legérdekesebb hazai mászóhelyek

Pilis: Oszoly. Közepes nehézségű utakat kínál. MÁTRA: Csóka-kő, Bárány-kő. Andezittornyokat és -falat hódíthatunk meg. BÜKK: Hámor. Útjai többsége fal- vagy áthajlásmászás, kezdőknek nem terem babér. GERECSE: Bajót. A Nagy-falon, a Bordán és a Reibung-táblán mászhat. VÉRTES: Várgesztes. A Kristály-fal kezdőknek is jó, a Tojás-falon profik próbálkozzanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában