2004.10.29. 05:36
Gazdag hétvégi menü, főszerepben a dióval
Főétel
Mézes-diós malackaraj sült zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg bőrös malackaraj (4 szelet), 2 evőkanál méz, 2 gerezd fokhagyma, 0,3 dl olaj, 1 db chilipaprika, 5 dkg zúzott dióbél, 12 szál újhagyma, 40 dkg paradicsom, 30 dkg cukkini, csipetnyi só, durvára őrölt bors, 1 e. kanál olaj a kenéshez, 2 evőkanál fűszervaj
A húst megmossuk, és a bőrnél bevagdossuk. Megkenjük a méz felével, zúzott fokhagymával és erőspaprikával. Letakarva, hűtőben 1-2 napig érleljük. A tisztított zöldségeket felszeleteljük, besózzuk és megborsozzuk.
A sütőlapot megkenjük olajjal, és a húsokat a jól előmelegített sütőbe tesszük. A maradék mézet összekeverjük a dióval és az olajjal, majd a sülő húsokra kenjük. Rápirítjuk, ügyelve, nehogy megégjen. A zöldségeket is megsütjük a hús mellett, hogy az ízek mindent átjárjanak. Amikor elkészült, a zöldséget tányérra szedjük, fűszervajat rakunk a tetejére, és mellé tesszük a megpirult diós hússzeleteket.
Sütemény
Diós-barackos falatkák lekvárral
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg margarin, 1 tojás, 10 dkg porcukor, 6 db tojássárgája, 35 dkg liszt
5 dkg darált dióbél, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 5 g reszelt szerecsendió, 1 evőkanál rum
A mázhoz:
25 dkg baracklekvár, 10 dkg porcukor, 25 szem aszalt barack
A margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást, és a tojások sárgáját robotgéppel habosra keverjük. A diót vegyítjük a liszttel, a szerecsendióval és a rummal. A lisztes diót a habos masszába tesszük, és tésztává gyúrjuk. Fóliába tekerve hűtőben 2-3 órát pihentetjük. Ezután diónyi darabokat formázunk, sütőlapon lehet papírt is alátenni. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A lekvárt felmelegítjük és simára keverjük. Amikor a falatkák megsültek, bekenjük lekvárral és száradni hagyjuk. A porcukrot forró vízzel simára keverjük, és bekenjük vele a sütiket. A tetejüket barackszeletekkel díszítjük, majd rácson szárítjuk.
még több recept: www.mindmegette.hu