Ország-világ

2004.10.20. 06:40

Hátbarát életmód révén elkerüli a gerincfájdalmat

A modern életmód terjedésével növekszik a hátfájósok tábora. A számítógép előtt görnyedve nem is jut eszünkbe, előnytelen testtartásunk miatt mekkora terhet cipel a gerincoszlopunk.

Árvay T.–Farkas C.

Észrevette, hogy a kisbabák milyen könnyen veszik szájukba lábujjaikat? Ebben az életkorban gerincoszlopunk még hajlékony és rugalmas. Később a mozgáshiányos élet, a tévé és a számítógép előtt töltött idő miatt rugalmatlanná válik. Már a kiskamaszokra sem jellemző a tevékeny életvitel. Felmérések szerint sok gyereknek annyira gyenge a gerince, hogy képtelen például féllábon ugrálni.
Minden második ember panaszkodik visszatérő hátproblémákra, és betegségeink harmadának köze van gerincünkhöz. Nyugati felmérések szerint a világon évente hetvenegymillió munkanapot töltenek otthon az emberek hátbetegség miatt.
Csekély erőfeszítéssel megelőzhetők a gerincbántalmak, és akár egy hónap alatt megszüntethetők a panaszok.
Keltse életre elsatnyult hátizmait, mozgassa át az összezsugorodott porcokat. Húzza ki magát. Ha előregörnyed, nem csak a hátának árt, a tüdejét is feleslegesen dolgoztatja. Az összenyomott mellkasba több munka árán kevesebb levegő kerül.
A szék akkor megfelelő, ha a rajta ülő combjai párhuzamosak a földdel, miközben talpait a talajon nyugtatja. A háttámlát állítsa függőlegesre, és ne dolgozzon fél óránál tovább egyhuzamban. Tartson rövid szüneteket, nyújtózzon, sétáljon, mozgassa meg végtagjait.
Otthonra se a legpuhább fotelokat szerezze be. Tegyen a dereka mögé egy kemény kispárnát, így megtámaszthatja gerince ágyéki szakaszát is.
Ágyába ne válasszon se túl puha, se túl kemény matracot. A gerincnek a magzati póz kedvez alvás közben. A legtöbb gondot a hason fekvés okozza. Ilyenkor a gerinc megfeszül, visszahajlik, és ha nagypárnát is használ, nyakcsigolyáit sem kíméli. A matracot tízévente érdemes cserélni. Fejét rugalmas, de kemény párnán nyugtassa. Olyan legyen, hogyha kipréseli belőle a levegőt, könnyen nyerje vissza a formáját.
Hétvégi bevásárlásokhoz vigyen magával több szatyrot, hogy ne kelljen rossz fogású dobozokat cipelnie. A csomagtartóba egyszerűbben pakolhat, ha kis csomagjai vannak. Forduljon kétszer a lakás és a kocsi között. Rendkívül csúnya húzódásokat szerezhet be a sokszatyros, akrobatikus ajtónyitási kísérletek közben.

Öt fontos szabály, hogy elkerüljük a sérülést:

Emeléskor hajlítsa be térdeit, és soha ne hajoljon előre kinyújtott lábbal. Súllyal terhelve ne fordítsa el törzsét. Háta és gerince helyett használja lábizmait a terhek mozgatásához. Ne emeljen vállmagasság fölé nehéz tárgyakat, ehelyett álljon inkább létrára. Ha nagyon súlyos egy-egy tárgy, bátran kérjen segítséget!

Dr. Kiss Csaba, a budapesti Szent János Kórház ortopéd-baleseti sebésze:

Szinte mindenkivel előfordul élete során, hogy egy-két napig fáj a dereka. Megerőltető fizikai munka, húzódás, rándulás vagy akár megfázás is okozhat efféle tüneteket. Ahogy az ember idősödik, egyre nagyobb annak a valószínűsége, hogy gerincproblémái lesznek. A panaszok többsége szerencsére hosszabb-rövidebb pihenés után elmúlik. Ha a fájdalom mégsem enyhül vagy többször is kiújul, mindenképpen orvoshoz kell fordulnia. Akkor sem szabad halogatnia a kivizsgálást, ha a deréktáji fájdalom éles, hasító érzésként kisugárzik az alsó végtagokba. Krónikus, vagyis sokáig elhúzódó panaszokat nemcsak súlyos betegségek okozhatnak, hanem a rossz testtartás vagy akár a lúdtalp is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában