Ország-világ

2004.10.20. 01:30

Mit tartsunk a csomagtartóban?

Lerobbant az autó a semmi közepén! Segítség azonban nincs a láthatáron. Magad uram, ha szolgád nincsen… Egy kerékcsere még csak megy valahogy, hiszen kocsiemelő és kerékanyakulcs van minden új autóban. Legalábbis ez derült ki a szúrópróbák során.

BAMA

Ha azonban nem a gumi lesz defektes, hanem elsötétül a fényszóró, kiég egy biztosíték vagy leszakad a kipufogó, a legtöbb autó tulajdonosa hiába kutat alkalmas szerszám után.
Kevés személyautó felszereltsége olyan bőséges, mint a Mercedesé vagy a BMW-é. Ezekben van tartalék biztosíték, sőt néhány modellben franciakulcs, munkáskesztyű és egy masszív kombinált fogó is akad.
A szerszámok minősége azonban gyakran kifogásolható. Kézenfekvő, hogy miért spórol a többi autógyártó a szerszámkészleten: megint csak a költségről van szó. Drága a jó szerszám. További érv, hogy a legtöbb autós úgysem tud semmit megjavítani. Ez ugyan igaz, de vajon miért kell cserbenhagyni az ügyesebbeket is?
Nemcsak a szerszámokon takarékoskodnak, hanem a minőségen is. A rövid, rosszul illeszkedő kerékanyakulcs inkább gyakori, mint kivétel. Ezt szinte mindegyik autóban nyugodtan le lehet cserélni. Még az is előfordul, hogy műanyag szerszámot adnak az autóhoz. A kis dugókulcs például a Fiat Ideában (és a Stilóban) általában még egy hátsóizzó-cserét sem bír ki.
Azoknak, akik üzemzavar esetére fel akarják szerelni magukat a legszükségesebb szerszámokkal, összeállítottunk egy alapkészletet (képünkön). Ez legfeljebb 8000 forintba kerül, a szériaszerszámokat ugyanis rendszerint csak ki kell egészíteni.

Általában nem hiánytalan és nem tökéletes az a felszerelés, amit vadonatúj autójában találhat

BMW X3 Minden itt van, ami kell – táskával, imbuszkulccsal, valamint kerékékkel. Mercedes C osztály Így kell ennek lenni! Biztosítékok, kesztyű, pontosan illeszkedő tüske a pótkerékhez. S osztály Minden van. A szokatlan kocsiemelő szokásos volt már a régebbi Mercedesekben is. Kia Sorrento A terepjáró Kiában van hidraulikus emelő, kesztyű és még egy szép filctáska is. Opel Astra és Vectra Az Opelekben csak a legszükségesebb szerszámokat találjuk. Minőségük is kifogásolható. Fiat Stilo Fiat-alapfelszerelés, az izzócseréhez való gyenge műanyag dugókulccsal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában