Ország-világ

2004.10.21. 01:35

Moszkva fenyegetésnek érzi a rakétatelepítést

Oroszország biztonsági intézkedéseket hoz, ha az Egyesült Államok rakétaelhárító rakétákat telepít Európában.

Csák Elemér

Két új rakétavédelmi támaszpont esetleges létrehozása az Egyesült Államok területén kívül fenyegetné Oroszország nukleáris elrettentő erejét.
A moszkvai külügyminisztérium nyilatkozata egy londoni lap értesülésére válaszolt, amely szerint a brit kormány titokban engedélyezte amerikai rakéták telepítését Yorkshire grófságban. Több kelet-európai ország is jelezte hajlandóságát amerikai rakétavédelmi rendszer befogadására. Bár a térségben Lengyelországot tekintik a legvalószínűbb telepítési helyszínnek, brit lapok szerint tárgyalások folytak Magyarországgal is. Az amerikai rakétapajzs előretolt állásainak az is lehet a rendeltetése, hogy már az induló pályaszakaszban elfogják (lehetőleg már a pleszecki űrbázis felett lelőjék) az orosz ballisztikus rakétákat.
A Nyezaviszimaja Gazeta című lap utalt a magyar védelmi miniszternek állítólagos kijelentésére, amely szerint Budapest és Varsó előzetes beleegyezését adta amerikai rakéták befogadásához.
Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs igazgatója kérdésünkre válaszolva emlékeztetett Juhász Ferenc már elhangzott kijelentésére. A honvédelmi miniszter úgy véli: a védelmi rendszer egyelőre olyan kezdetleges állapotban van, hogy ma még nincs miről beszélni. Orosz nyugállományú tábornokok a napokban rámutattak: az Egyesült Államok régóta tervezi rakétavédelmi rendszerének európai kibővítését lengyelországi és magyarországi elemekkel, ami akkor is növelné alkuerejét Oroszországgal szemben, ha nem sikerül nukleáris védőpajzzsal körülvenni a NATO-t. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában