Ország-világ

2004.11.02. 06:21

A három testőr táncos királynője

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="120"] „Táncoltam már angyalt is, ördögöt is”
[/caption]Sátori Júlia az ExperiDance együttesben táncol. Ő is, mint a csoport valamennyi tagja, elkötelezetten hisz a hagyomány erejében. A népszerű, sikeres együttes modern táncelemeket ötvöz műsorában a hagyományos néptánccal.
A táncosnő 1997-es alakulása óta tagja az együttesnek, amely a szolnoki Szigligeti Színházból indult. Igaz, akkor még nem ExperiDance-nak, hanem Román Sándor Táncszínházának hívták, az ExperiDance nevet 2000-ben vették fel.
Az együttes neve – experiance (kísérlet) és tánc – jelzi a hagyomány és újítás iránti elkötelezettséget. Itt mindenkinek élete a tánc. Sikert sikerre halmoznak. A magyar néptánc elemeire épül modern show-műsoruk. A néptánc egykor valóban a nép tánca volt. Mára, a táncházmozgalom dacára, visszafordíthatatlan átalakuláson ment át. Az ExperiDance táncosainak feladata sokkal nehezebb, összetettebb, mint elődeiké volt. – Fel kell ébresztenünk alvó emlékezetünket, meg kell idéznünk a mesét, de a mai világ eszközeivel és motívumaival – mondja Júlia. A tánc, a koreográfia, a jelmez, a fény, a hang pontosan megtervezett és kidolgozott, művészi alkalmazásával érik el céljukat.
Ma este a Nemzeti Táncszínházban láthatjuk a Muskétások című előadást, amely Dumas A három testőr című regényét dolgozza fel. Ez a táncelőadás a társulat második egész estés darabja,  kétszer ötven percben. 

Sátori Júlia

Budapest, 1975. június 13. 1995-től a BM Duna Művészegyüttes tagja 1997-től a Szolnoki Szigligeti Táncegyüttes tagja 2000-től az ExperiDance egyik alapító tagja Főbb szerepei: Ördög (A pokol színei), Angyal (Ezeregyév), Királynő (Muskétások), Alispán (Revans)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában