Ország-világ

2004.11.18. 08:42

Remek üzlet a profi boksz

December 18-án este olyan fordul elő, ami korábban soha: a két vezető kereskedelmi televíziós csatorna egyformán hazai rendezésű profi bokszgálát sugároz majd.

Riskó Márton

[caption id="" align="alignleft" width="287"] Kótai Mihály (balra), a WBF nagyváltósúlyú világbajnoka legközelebbi mérkőzésén Verno Phillipsszel csap össze Nyíregyházán
[/caption]Ráadásul ugyanabban az időben adják a két rendezvényt, ami arra enged következtetni, hogy az ökölvívás minden más műsornál több embert szegez a képernyő elé. Amikor 1989-ben, még amerikai szervezésben először rendeztek Magyarországon profi ökölvívógálát, csak reménykedhettünk abban, hogy hamarosan nekünk is lesz világbajnokunk. Azóta az álom valóra vált. Előbb Kovács István, majd Kótai Mihály és Erdei Zsolt szerzett vb-övet, most pedig Nagy Jánoson a sor.

A WBO és a WBA kisvilágbajnoki címét birtokló Nagy „Csonttörő” János december 18-án Győrben, a TV2 közvetítése mellett egy kisebb szervezet vb-övéért lép szorítóba. Azzal az argentin Juliom Pablo Chacónnal mérkőzik, akit tavaly már legyőzött, s aki annak idején Kovács „Kokó” Istvánt megfosztotta világbajnoki címétől. Ezzel egy időben a nyíregyházi csarnokban, többek között a WBF-szervezetnél vb-címvédő Kótai „Tornádó” Mihályt láthatják a helyi szurkolók, illetve az RTL Klub nézői.

[caption id="" align="alignleft" width="221"] Tornádó
[/caption]Tornádó kihívójának a nevét még nem hozták nyilvánosságra, de a Reggel információi szerint a magyar ökölvívó az amerikai Verno Phillipsszel (38 győzelem, 9 vereség, 1 döntetlen) lép majd ringbe. A két eseménnyel a tévéképernyőn lezárul a bokszév. Jövőre azonban jön a folytatás, remélhetőleg újabb magyar sikerekkel.

A profi box alakjai

Erdei Zsolt Beceneve: Madár Szül.: Budapest, 1974. 05. 31. Legjelentősebb profi címe: a WBO félnehézsúlyú világbajnoka Profi mérlege: 21 győzelem (13 K. O.), 0 vereség, 0 döntetlen Idei keresete pénzdíjakból: körülbelül 50 millió forint Kótai Mihály Beceneve: Tornádó Szül.: Nyíregyháza, 1976. 08. 12 Legjelentősebb profi címe: a WBF nagyváltósúlyú világbajnoka Profi mérlege: 30 győzelem (15 K. O.), 1 vereség, 0 döntetlen Idei keresete pénzdíjakból: körülbelül 13 millió forint Nagy János Beceneve: Csonttörő Szül.: Győr, 1975. 01. 27. Legjelentősebb profi címei: a WBA és a WBO nagypehelysúlyú kisvilágbajnoka Profi mérlege: 19 győzelem (13 K. O.), 0 vereség, 0 döntelen Idei keresete pénzdíjakból: körülbelül 18 millió forint Nagy József Beceneve: Hóhér Szül.: Debrecen, 1975. 07. 28. Legjelentősebb profi címe: az IBF középsúlyú kisvilágbajnoka Profi mérlege: 8 győzelem (8 K. O.), 0 vereség, 0 döntetlen Idei keresete pénzdíjakból: körülbelül 2,3 millió forint Rácz Félix A Felix-Promotion tulajdonosa. A volt kelet-európai blokk első számú menedzsere. Eddig 59 címmeccset hozott össze. Az elmúlt két évben 25 gálát rendezett. Az áttörést a TV2-vel kötött szerződéssel érte el. Dámossy Zsolt Barátja, Kovács István révén került az ökölvívás világába. A német Universum az ő segítségével szervez Magyarországon gálákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában