Ország-világ

2004.11.26. 07:16

Sós és pikáns palacsinták

Minden gyerek szereti az aranysárga, hártyavékony tésztát, édes finomságokkal töltve. De a palacsinta számtalan más módon is elkészíthető. Hússal, sajttal vagy zöldségekkel tápláló fogás lehet.

BAMA

Csirkemájas rántott palacsinta
Hozzávalók 8 személyre:
80 dkg csirkemáj, 0,5 dl olaj,
1 fej hagyma, 1 ek. liszt, 1 dl tej, só, őrölt feketebors, majoránna ízlés szerint, 16 db kész palacsinta. A mártáshoz: 1 szem alma, 2 szál újhagyma, 8 ek. majonéz, 4 ek. tejföl.
Elkészítés:
1. A hagymát megpirítjuk, és rátesszük a májat. Borssal, majoránnával fűszerezzük, és gyakori kevergetés mellett 10 percig sütjük.
2. Rászórjuk a májra a lisztet, jól elkeverjük, hozzáöntjük a tejet. Sózzuk, és 1-2 perc alatt egybefőzzük, míg püré állagú maszszát nem kapunk. Kihűtjük.
3. A palacsinták közepébe teszünk egy-két kanál májat, kocka alakúra hajtogatjuk és duplán panírozzuk őket.
4. Olajban kisütjük.
5. A mártáshoz lereszeljük az almát, összekeverjük a tejföllel, a majonézzel, a hagymával, majd a palacsinták mellé tálaljuk.

Snidlinges-sajtos palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
3 tojás, 4 dl tej, 22,5 dkg liszt, 1 csokor snidling, 1 evőkanál olaj, 35 dkg camembert sajt, 25 dkg áfonyalekvár.
Előkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgákat tejjel és liszttel simára keverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük, és beledolgozzuk a masszába. Kb. 20-30 percig állni hagyjuk. A snidlinget leöblítjük és apróra vágjuk.
Elkészítés:
1. Egy közepes méretű serpenyőt kikenünk olajjal, és 8 palacsintát sütünk.
2. Előmelegítjük a sütőt 200 Celsius-fokra. A camembert sajtot fél centi vastag szeletekre vágjuk, és szétosztjuk a palacsintákban. Megszórjuk snidlinggel, és kettéhajtjuk.
3. A palacsintákat tűzálló edénybe fektetjük, és a sütő felső rácsán kb. 8 percig sütjük. Azonnal kínálhatjuk, áfonyalekvárral. Friss zöldségekből készített saláta illik hozzá.

Spagettis-sonkás palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 tojás, 4 kisebb paradicsom, 20 dkg gépsonka, 1 csokor petrezselyem, 2 alma, 3 dl száraz fehér bor, 2 fej hagyma,
25 dkg spagetti, 30 ml tejszín, 5-6 evőkanál olaj.
Elkészítés:
1. Kifőzzük a spagettit, majd leszűrjük.
2. A mandulaforgácsot serpenyőben megpirítjuk és 30 ml tejszínnel összeturmixoljuk.
3. A masszát olajon megfuttatjuk, felöntjük a tejszínnel és 1 dl borral. Sózzuk, borsozzuk, kissé besűrítjük. Belekeverjük a paradicsomkockákat és a petrezselymet. Félretesszük.
4. Megpirítjuk a hagymát. Hozzákeverjük az alma 2/3-át, felöntjük 2 dl borral, és puhára pároljuk benne az almát. Félretesszük.
5. Serpenyőben a tészta negyedét megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a palacsintamassza negyedét. Megsütjük, ezt még háromszor ismételjük.
6. Az almás-sonkás keverékkel megtöltjük a palacsintákat és feltekerjük őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában