Ország-világ

2004.11.11. 06:36

Szelídítse meg a főnökét!

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="238"] Ahány főnök, annyi rigolya
[/caption]Egy alkalmatlan vezető kész csapás. A beosztottak általában kiszolgáltatottak, de néhány főnökszelídítő taktikával mégis érdemes megpróbálkozni. Egy német tanácsadó cég nagyvállalatok beosztottainak körében végzett felmérést a főnökök leggyakoribb hibáit kutatva. Kiderült, hogy sokan nem a pénz vagy az új kihívások miatt hagyják ott munkahelyüket, hanem a vezető viselkedése miatt. A rossz főnök kártékony, romlik miatta a morál, csökken a termelékenység, nagyobb stressz nehezedik az alkalmazottakra.

Nem ítélkezik, hanem higgadtan értékel a jó vezető

Kormos Zsuzsanna pszichológus: A jó főnök ösztönzi csapatát. Tiszteli beosztottait és kikéri a véleményüket, mielőtt fontos döntéseket hozna. Ha valamelyik embere véletlenül hibázik, nyugodtan megbeszéli vele a dolgot. Ha szükséges, kiáll a beosztottja mellett, és vállalja a felelősséget. Nem bírál és ítélkezik, hanem indulatoktól mentesen értékeli az elvégzett munkát. Ahelyett, hogy durván az alkalmazottak szemére vetné a hibákat, javaslatot tesz, hogy a jövőben mire, hogyan figyeljenek annak érdekében, hogy tökéletesebben végezzék feladatukat. Az ilyen vezető mindenkit gondos munkára sarkall.

Rossz a bizonytalanság

Minden második beosztottnak elveszi a munkakedvét az olyan főnök, aki állandóan változtatja a véleményét – derül ki egy német felmérésből. Főként a nők viselik rosszul a bizonytalanságot, 53 százalékuknak az idegeire megy az ilyen ember. A férfiak valamivel jobban tűrik ezt, náluk az arány 46 százalék. A kutatók több mint ezer nőt és férfit kérdeztek felettesük legellenszenvesebb tulajdonságairól. A válaszadók szerint bosszantó, ha az illető nem látja be saját hibáit, és ha érzéketlen beosztottai személyes gondjai iránt. A nők a férfiaknál hevesebben reagálnak főnökük bosszantó tulajdonságaira.

Az öt leggyakoribb hiba:

Élvhajhász Magának mindent megszerez, de alkalmazottainak az alapvető feltételeket sem biztosítja. Hogyan kezelhető? Kérdezze meg, mikor kaphat ön is juttatásokat, ecsetelje, hogy ez milyen fontos lenne önnek. Hangulatember Rossz hangulatát másokra vetíti ki, ezért a beosztottak azt hiszik, hogy a munkájukkal elégedetlen. Tilos vele viccelődni. Hogyan kezelhető? Tudatosítsa magában, hogy rosszkedvének nem ön az oka. Hallgassa végig a dühöngését, és összpontosítson saját feladatára. Önimádó Minden feladatot a beosztottakra hárít, mégis őt dicsérik a vállalat felsőbb vezetői. Emberei hamar megunják, hogy mindig másé az elismerés. Hogyan kezelhető? Keressen más érvényesülési lehetőséget. A jó szakemberek könnyen találnak új munkahelyet. Kiszámíthatatlan Nem tudni, miként vélekedik bizonyos dolgokról, a feladatokat nem fogalmazza meg világosan és érthetően. Hogyan kezelhető? Tisztázza a teendőket, lehetőleg mások füle hallatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában