Ország-világ

2004.11.05. 08:40

Télköszöntő víg lakomák libával, káposztával és finom, új borral

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="295"] Bár a libasült elkészítése elég sok időt igényel, megéri a fáradságot, hiszen fenséges ebéd kerül az asztalra
[/caption]Zöldséges sült liba

Hozzávalók 8 személyre:
1 nagy liba (kb. 4 kg)
5 evőkanál ételízesítő
30 dkg sárgarépa
2 db körte
20 dkg aszalt barack
2 db zsemle
1 evőkanál vaj
10 dkg vágott dió
1 teáskanál méz
2 db húsleveskocka
2 evőkanál ételsűrítő
Vágja le a megtisztított libáról a zsírosabb részeket, majd dörzsölje be a húst kívül-belül ételízesítővel. A répát és a körtét hámozza meg és vágja apró kockákra az aszalt barackkal együtt. A zsemlét áztassa be.
Párolja vajon a répát öt percig, majd adja hozzá a körtét, a barackot, a diót, és végül a kinyomkodott zsemlét. Ízesítse a masszát mézzel és ételízesítővel, majd töltse meg vele a libát. A nyílást fogvájóval tűzze össze.
Öntsön egy tepsibe fél liter forró húslét (ezt leveskockából is elkészítheti), fektesse bele a libát mellkasával lefelé. A combjánál érdemes kicsit megszurkálni. Harminc percig süsse 200 Celsius-fokon, majd további egy órán át 180 Celsius-fokon.
Ha megbarnult, fordítsa meg, és sűrűn locsolgatva süsse még 1,5 óráig. A sütési idő lejárta előtt 10 perccel öntsön a libára 2 dl sós vizet, és 260 Celsius-fokon fejezze be a sütést. A pecsenyelevet zsírtalanítsa, ételsűrítővel sűrítse.
A szószt a libához kínálhatja.

Libaaprólék-leves maceszgombóccal

Hozzávalók 4 személyre:
1 liba apróléka
3 db libazúza
3 db libaszív
1 db hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
fél zeller
1 csokor petrezselyem
1/2 mk. majoránna
3 szem bors
1 db tojás
2 evőkanál olaj
10 dkg maceszdara
A libaaprólékot darabolja fel, és szedje le a bőrét. A meghámozott hagymát és fokhagymát hagyja egészben. Tisztítsa meg a zöldségeket, és vágja kockákra őket. A petrezselymet megmosva kötözze össze. Tegye az előkészített aprólékot a fűszerekkel egy fazékba, öntsön rá annyi vizet, amennyi ellepi.
Felforralás után, szedje le a habját, majd főzze még egy órát. A tojást keverje fel, adja hozzá az olajat és habosítsa tovább. Keverje hozzá a maceszdarát, a sót és a borsot. Egy óra elteltével sózza meg a levest, tegye bele a hagymát, a fokhagymát, a zöldségeket, a petrezselymet, és főzze puhára.
Ezután forraljon fel egy liter sós vizet. A maceszmasszából gyúrjon vizes kézzel diónyi gombócokat, és főzze lassú tűzön 15 percig. A gombócok főzés közben duplájára dagadnak. A levest velük együtt, forrón tálalja.

Fűszeres almával töltött liba

Hozzávalók 6 személyre:
1 nagy liba
2 kg sárgarépa
fél zeller
1 póréhagyma
4 gerezd fokhagyma
30 dkg hagyma
2 evőkanál ételízesítő
1 csokor petrezselyem
2 ág majoránna
60 dkg alma
10 dkg pirított napraforgómag
5 evőkanál olaj
2 babérlevél
2 liter sör
A megmosott, megtisztított libát kívül-belül dörzsölje be sóval és borssal. Pucolja meg a zöldségeket, és szeletelje kis darabokra. Szórjon rájuk ételízesítőt. A hagymát hámozza meg, és aprítsa fel.
Az almát vágja vékony szeletekre. Keverje el a hagymával, a zöldfűszerekkel és a napraforgómaggal. Sózza, borsozza. Amíg a sütő felmelegszik, töltse az almás masszát a libába, a nyílást tűzze meg fogvájóval. Nagy edényben forrósítson olajat, és a libát körös-körül pirítsa meg benne.
Tegye mellé a répát, zellert, póréhagymát, fokhagymát, babérlevelet, és pirítsa tovább 2-3 percig. Ezután helyezze a szárnyast egy tepsibe, rakja mellé a zöldségeket, öntözze meg sörrel, és süsse 2,5–3 órán át. Sütés közben gyakran locsolgassa a húst sörrel. Krumplipürével, párolt káposztával tálalhatja.

A Márton-napi libaevés hagyománya több száz évre nyúlik vissza

A krónika szerint Szent Márton a negyedik század elején született a pannóniai Savariában, a mai Szombathelyen. Eleinte katonaként szolgált, majd letéve a kardot, keresztény hitre tért, és egész hátra- lévő életét a vallási tanok terjesztésének, a kereszténység megerősítésének, és a szegények támogatásának szentelte. Nevét, jótékony cselekedeteit, csodatevéseit Európa-szerte ismerték, s végül Tours püspökévé is megválasztották. Márton 397. november 8-án hunyt el a franciaországi Candes-ban, de csak november 11-én temették el. Ezt a napot nyilvánították utóbb Szent Márton ünnepévé. A jótékony Szent Márton a mai napig jelen van templomok és múzeumok, énekek és legendák százaiban. Ő a pásztorok, az állatok, a szüret, a borivók és a mulatozók patrónusa. Emlékművek és róla elnevezett települések sora hirdeti nevének örök dicsőségét. De vajon mi köze Mártonnak a libákhoz? Honnan ered ez a régi szokás, hogy Márton napján ludat sütnek? A korabeli legendák szerint Márton nem akart püspök lenni Tours-ban, ezért elrejtőzött paptársai elől egy libaólban. A ludak rémült gágogása azonban elárulta őt, ezért később büntetésül valamennyit levágatta. Egy másik történet arról számol be, hogy a ludak prédikáció közben zavarták meg a püspököt. A történet vége itt is ugyanaz, a gágogó szárnyasok a tepsiben végezték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában