Ország-világ

2004.11.02. 12:21

Városképek a XX. század elejéről

Fotókiállítás nyílt a Magyar Fotográfukos házában, a Mai Manó Galériában, mely december elejéig látogatható

BAMA

"Ma, amikor egyre kevésbé tudunk különbséget tenni az Irakban, Izraelben, Kongóban vagy másutt megölt, felrobbantott, lefejezett vagy egyéb csúfos véget ért személyek háborús képei, a budapesti, washingtoni, madridi vagy dél-koreai politikusok protokoll fényképei között, amikor már a kép sem, a szöveg sem érdekel, nos, most, éppen most kell visszafordulni az olyan ábrázolatokhoz, amelyeken nem történik semmi, csak szép épületek, jólépített városok, olyan igazi hegyek vannak, vagy emberek, akik emberekhez méltó környezetben élnek, mit sem sejtve, mi lesz velük egy hét, egy hónap vagy egy év múlva."

"Az aradi zongoragyáros, a magyar műkedvelő (és nem amatőr) fényképezés egyik legfontosabb személye, Jacques Faix megmutatja mindazt, ami borzalmakon elfásult szemünknek, agyunknak most a legfontosabb… Mit hagytunk el, mit dobtunk el politikai, ideológiai vagy más érdekektől vezérelve, vagy másképpen, hol és miként éltek eleink a boldog békeidőkben."

"A századforduló környékén Arad a magyar piktorialista fotográfia egyik erősségének számított. Matusik Márton, báró Bohus László, Faix és az Aradi Fotóklub tagjai nélkül a magyar festőies fényképezés története torzó lenne csak. A franciás nevű, de a Felvidékről szármató Faix zongoragyárosként élte mindennapjait, s emellett műkedvelő fotográfusként lett a festői stílus kiemelkedő alkotója, az Aradi Fotóklub meghatározó egyénisége. Nemcsak a művészi képek előállításában jeleskedett, de az eljárások népszerűsítésében is élen járt. Előadásokat tartott a gumi- és pigment eljárásról. Számtalan kiállításon szerepelt az 1930-as évekig.

Fontos szerepet játszott Arad kulturális és társadalmi életében, a városba látogató művészek mindig felkeresték, néhányuk dedikált fényképét ma is büszkén mutogatja a család, az egyiket például Pablo Casalstól kapták. Képeinek, negatívjainak megmaradt részét a Magyar Fotográfiai Múzeum őrzi.

Ebből rendezzük meg kiállításunkat, amely várakozásunk szerint a magyar piktorialista fotográfia egy különlegesen fontos életművének egy szeletével ismertet meg. A Manóház-beli kiállítással egyidőben a hagyatékból és a családnál még fellelhető dokumentumokból, relikviákból a Magyar Fotográfiai Múzeumban is nyílik kiállítás Kecskeméten."

forrás: www.maimano.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában