Ország-világ

2004.12.14. 00:00

A javasasszony unokája

Él valahol a Bükkben egy varázslatos, öreg füvesember. A vadon termő gyógynövényekről javasasszony nagyanyjától lesett el mindent. Szabó Gyuri bácsi nyáron az erdőt, mezőt járja, télen pedig az iskolákat.

Szemán László

Szájtátva hallgatják a gyerekek a 76 éves Gyuri bácsi mondandóját. A bükki remete hetven év alatt halmozta fel tudását, az alapokat javasasszony nagyanyjától, Bori nénitől leste el. Eddig előadásokon osztotta meg tapasztalatait az érdeklődőkkel, nyáron megjelentette könyvét. Most a tavasz beköszöntéig az ország nagyvárosaiban járja az általános iskolákat, rendhagyó környezetismeret órán mesél a gyerekeknek a gyógynövényekről.
– A gyerekek  tisztelik a természetet – mondja. – Eddig mindenütt érdeklődéssel fogadtak. Ha ezentúl csak egy gyerek nem szakít le védett növényt, már volt értelme a munkámnak.
Gyuri bácsi gyógynövénygyűjtő útra ollóval vagy késsel indul. Nem szabad leszakítani a növényeket, csak levágni. Ha gyökérre van szüksége, kiássa, de hagy annyit a földben, hogy a növény újra kisarjadhasson. Még az egynyári növényeket sem szedi le mind, meghagy néhányat magnak. Szinte minden nyavalyára van gyógynövénykeveréke, az alacsony vérnyomástól a gyomorpanaszokon át a cukorbetegségig. Idegnyugtató, sőt dohányzásról leszoktató főzetek is készíthetők összeállításaiból.
[caption id="" align="alignleft" width="280"] A miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskolában a gyerekek pisszenés nélkül hallgatták Szabó Gyuri bácsi lebilincselő előadását a gyógynövényekről
[/caption]– Bármi legyen a betegség, ne kezdjük a legerősebb gyógyfüvekkel a kezelését, mert a növények között is van erősebb és gyengébb. Amikor tanácsot adok valakinek, a szemét figyelem, észreveszem, ha nem figyel rám, nem ért meg. Visszakérdezek, nehogy félreértsen valamit. Ha bizonytalan vagyok a baj eredetében, orvoshoz küldöm – mondja.
A füvesember lánya, Lopes Zsuzsa Budapesten él, de folytatja a családi hagyományt: gyógynövénykeverékekkel foglalkozik. Szervezi édesapja programjait. Egyébként Szabó Gyuri bácsival szombatonként személyesen is találkozni lehet az V. kerületi Bank utca 6. szám alatt.

Hetvenhat év története

Szabó György 1928-ban született, hatan voltak testvérek. Alig tanult meg járni, nagyanyja, Bori mama vitte magával erdőt, mezőt járni. 14 éves volt, amikor Bori mama meghalt. A polgári iskola után könyvkereskedőnek tanult. Később felsőfokú áruforgalmi képesítést szerzett, élelmiszer szakon. Pár évig meteorológiai észlelő, rajzoló volt. Ma Bükkszentkereszten él. Hobbija a gyógynövények tanulmányozása, 120-150 félét ismer. Szabadalmaztatta a cukorszintet csökkentő és szinten tartó keverékét, de a gyógyszerré minősítéshez hiányzik negyvenmillió forint.

Kis növénykalauz

Aranyvesszőfű: epekőhajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő Gyűjtés: augusztusban, a felső szára Bodza: veseöblítő, tüdőtisztító, fülfájásra, rekedtségre. Gyűjtés: virág június, termés augusztus. Csalán: az egész szervezetet tisztítja. Gyűjtés: tavasszal a friss hajtást, ősszel a sarjúcsalánt. Fodormenta: nyugtató, görcsoldó, epeműködést serkentő. Gyűjtés: virágzás előtt a leveleket Kamilla: nyugtató, görcsoldó, gyomorerősítő, izzasztó, fertőtlenítő. Gyűjtés: május-június, csak a virágját Erdei szamóca Hatása: vértisztító, izzasztó hatású Gyűjtés: június-július, a leveleket.

Szabó Gyuri bácsi nyáron az erdőt, mezőt járja, télen pedig az iskolákat. Szemán László -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában