Ország-világ

2004.12.29. 08:05

A kevesebb is sokba kerül

A lakosság hatvanhét százaléka nem használ több gázt évi 1500 köbméternél. Negyede legfeljebb 3000 köbmétert éget el. Ennél többet hét százalékuk fogyaszt.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Elekes Tibor (41) és nyolcéves kisfia, Miklós nem spórolnak a fűtéssel. A családfő évről évre többet fizet.
[/caption]A Budai vár oldalában, a Hunyadi János úton egyedül élő nyugdíjas hölgy 57,5 négyzetméteres lakást – két szoba konyhát, hallt – 1701 köbméter gázzal fűt. Bite Ibolya tavaly télen még 24 C-fokra melegítette a helyiségeit, ám az akkori jelentős gázáremelés ellensúlyozására két takarékossági döntést is hozott. Korszerűre cseréltette az ablakait, ajtóit, és levitte a lakás hőmérsékletét 21 C-fokra. A tavaly decemberi, januári számláinak 16-17 ezres csúcsértéke e kettős hatástól lényegében a felére csökkent. Igaz, most esténként fázik, de muszáj takarékoskodnia, mert még így is magas a gázszámla, függetlenül a kormányzati támogatásról.

A hajdúszoboszlói Borbély házaspár – konyhát, előszobát és szobát fűtve – 1387 köbméter gázt használt el január és december között. Az 51 négyzetméteres lakóterületből a konyhai fűtéssel takarékoskodnak. Ha főznek, kikapcsolják a fűtést, hogy kisebb legyen a számla. A budai Városmajor utcában lakó Elekes család vállalkozó családfője nem figyel az ellentételezésre. Tavaly 3120 köbméter használt el. Tisztában van azzal, hogy évről évre mindig több a gázszámlája, ami azért még bírható számukra.

Ellentételezés mindenkinek jár, csak arányosan

A lakosság februári számláján jelenik meg először a január 15-től életbe lépő gázáremelés hatása. Mint ismert, az évi 1500 köbméter alatt fogyasztók 4,5, az 1500–3000 köbméter között gázt használók 6, az ennél többet fogyasztók 8 százalékkal fizetnek többet. Folytatódik a 2003 októberétől működő ellentételezési rendszer alkalmazása is. Ebben azok is részesülnek, akik évi 3000 köbméter fölött fogyasztanak gázt. Támogatás csak a 3000 köbméter fölött felhasznált gázmennyiségre nem jár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában