Ország-világ

2004.12.27. 07:28

A szelíd terrorista fia

Szerdán és csütörtökön a spanyolországi Marbellán rendezik a FIFA által is támogatott első szabadrúgáslövő-világbajnokságot. A meghívottak között a legkülönlegesebb név a líbiai államfő fiáé, Szaadi Kadhafié.

Dénes Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="139"] Szaadi mozdulata bármelyik nagyságnak becsületére válna
[/caption]Az ifjú Kadhafi élete vágya teljesül a részvétellel. Némi túlzással mindenét odaadta volna, hogy bekerüljön a futballelitbe. Alkalmasint ő a világ egyetlen labdarúgója, aki előbb lett vezetőként-tulajdonosként ismert, mint profi futballistaként. Természetesen az apukájának köszönhetően.

A 35 éve országa, Líbia élén álló Muammar Kadhafi a kétezres évek elején a fejébe vette, hogy megpróbálja elfogadtatni magát a civilizált világgal. Ennek lett látványos eszköze a futball világában való terjeszkedése. 2002 januárjában egyik cége, a külhoni befektetésekre szakosodott Lafico (angol nevén a Lybian Arab Foreign Investment Company) húszmillió dolláros befektetéssel megvette a Juventus részvényeinek 7,5 százalékát, s ezzel a 63 százalékot tulajdonló Agnelli család mögött a második legnagyobb részvényessé lépett elő. Már a cég belépését jelzi, hogy a 2002–2003-as idényben a Juve a nemzetközi kupa-mérkőzésein, beleértve ebbe a Parma elleni, Tripoliban játszott Olasz Szuperkupa-döntőt is, a líbiai állami olajvállalat, a Tamoil nevét hirdette mezein. Kadhafiéknak egyébként nem ez volt, s nem ez az egyetlen olasz kapcsolatuk. Övék a második ligában középcsapatnak számító Triestina részvényeinek egyharmada, s immár kétszer volt olasz szövetségi kapitánya a válogatottjuknak, Eugenio Bersellinit Francesco Scoglio követte. Őt azonban, annak ellenére, hogy 16 helyet vitte előrébb a líbiai válogatottat a FIFA ranglistáján, hamar elküldték, állítólag azért, mert nem volt hajlandó egy fontos mérkőzésen az államfő fiát beállítani a nemzeti tizenegybe.

Szaadi nagyon sajnálta az esetet, ő csak futballozni akart. Számára alig volt nagyobb boldogság, mint hogy részt vehetett a Juventus edzésén. Legfeljebb az, amikor leigazolta a Perugia. Az első évben, az A ligában nem játszott – doppingvétségen is érték –, most a B osztályban a keret tagja. S sokkal büszkébb erre, mint bármelyik más tisztségére.

Szaadi, a fiú Az ifjú Kadhafi a világfutball legsokoldalúbb szereplője. Válogatott középcsatár, a líbiai liga korábbi gólkirálya, az egyik leghíresebb ottani klub, az al-Ittihad tulajdonosa, immár a Serie B-ben szereplő Perugia szerződtetett játékosa, a líbiai olimpiai bizottság alelnöke, az ország labdarúgó-szövetségének elnöke. S a sornak még nincs vége, a 31 éves, rendkívül ambiciózus fiatalember a Juventus igazgatótanácsának a tagja, s immár az afrikai labdarúgó-szövetség első emberének, Issa Hayatounak a kihívója az elnöki posztért. Sortűz a szurkolókra A der spiegel című tekintélyes német magazin nemrégiben érdemesnek tartotta, hogy foglalkozzon a Kadhafi család futballmániájával. Megemlített néhány korábbi esetet is Szaadi hatalmának érzékeltetésére, kiemelve, hogy az ellenfelek védői nagyon óvatosan bántak az al-Ittihad gólgyárosával, ugyanis az ellene való szabálytalanság felségsértésnek minősült volna. Előfordult ennél komorabb eset is: hét évvel ezelőtt a szurkolók berohantak a gyepre, hogy tiltakozzanak a Kadhafi fiú csapata javára csaló bíró részrehajlása ellen. A testőrség tüzet nyitott, állítólag a tízet is megközelítette a halálos áldozatok száma. Muammar, az apa Az 1942-ben született államfő 1964-ben alapított Szabad Unionista Tisztek nevű szervezetének élén 1969-ben megdöntötte I. Idrisz király uralmát. 1974 óta államfő. Azóta is szemben áll az Egyesült Államokkal és a nyugati világgal, s nem riadt vissza a terrorcselekményektől sem. Legrondább ügye az 1988. december 21-én a skóciai Lockerbie felett a Pan Am repülőgépének felrobbantása volt. 254 ember, köztük egy magyar család halt meg. Kadhafi a politikáját, az iszlám és a szocializmus összekapcsolásán alapuló eszmevilágát híres Zöld Könyvében foglalta össze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában