Ország-világ

2004.12.18. 06:45

A többség nem költözne

Közbiztonságra, tisztaságra, jó egészségügyi ellátásra és zöld területekre vágynak az emberek.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="296"] Állandó a közlekedési dugó a Jászai Mari téren. Bucsányi Zsolt sok értékes percet veszít a parkolóhely keresésével.
[/caption]Háromezer embert kérdezett meg telefonon a Szonda Ipsos. Kíváncsiak voltak, hogy mi számukra a legfontosabb lakóhelyük életében? Mi a véleményük a környezetükben található műemlékek védelméről?
A felmérést a közvélemény-kutatók a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megbízásából végezték októberben – tudtuk meg Varga Kálmán elnöktől. A megkérdezett 18 éven felülieket a Nagykörút és a Duna által határolt területen élők köréből választották.

A válaszadók a közbiztonságot, az utcák tisztaságát, a helyi egészségügyi ellátást, a parkok létesítését tartják legfontosabbnak. Ezek után következik az utak állapota, a közlekedés, a parkolók, az épületek felújítása és a műemlékvédelem. Harmadik helyen áll a helyi oktatás, a hivatalos ügyek intézése, valamint a kulturális élet. A megkérdezettek 67 százaléka szereti lakóhelyét, kilenc százalékuk viszont semmi vonzót nem talál benne. Erzsébetvárosban az átlagosnál kétszer annyian vannak, akik elégedetlenek környezetükkel és szívesen költöznének el onnan. Az emberek döntő többsége (93 százaléka) egyetért azzal, hogy az építészeti értékeket meg kell őrizni.

Hetlinger Mária (32) kereskedő: – Nevetséges, hogy a képviselő urak itt járnak nap mint nap a Jászai Mari téren, és semmit sem tesznek azért, hogy ne legyen ekkora a szemét. Az emberek lépten-nyomon eldobálnak mindenfélét. Amikor szemetesládát tettem ki a boltom elé, hogy ne az én környezetemben gyűljön a rengeteg piszok, megbüntettek. Mert ahhoz területfoglalási engedély kell. Bombolya Csaba (33) vállalkozó: – Az aluljárót kellene rendbe hozni. Repedezik a fal a villamos miatt, mert rossz a szigetelés. A lépcsők csúszósak, számtalan a baleset. A fal tele van firkával, rossz ránézni. Februártól októberig két neonlámpa pislákolt csak, nem lehetett normálisan közlekedni. A helyi újságnak kellett szóvá tennie a dolgot, hogy az illetékesek végre intézkedjenek. Hamala Gábor (28) műtős: – A parkolás merő borzalom. Tarthatatlan, hogy a Margit híd pesti hídfőjénél, a városnak egy ilyen fontos pontján nincs egy hely, ahol le lehetne tenni az autót. Ezért ha erre jövök, nem is szállok gépkocsiba, pedig gyakran van dolgom a környéken. Szerintem elsősorban ezt a gondot kellene megoldani. A problémától egész Budapesten szenvednek az autósok.

Rados Virág -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában