Ország-világ

2004.12.24. 00:00

Főváros új sétálóutcákkal

Egy évtizeden belül várhatóan jelentősen bővül majd Budapest sétálóutca-hálózata. A tervek a legtöbb kerületben már rajzasztalon vannak.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="318"] A közeljövőben a legtöbb budapesti utca hasonlóképpen nézhet ki, mint most a békés és csendes Hajós utca. Kellemes itt nézelődni.
[/caption]Visszacsalogatják az embereket, a boltokat, a vendéglőket a közösségi terek. Ezek a sétálóutcák és a kevésbé forgalmas utak által születnek. A hálózat azonban csak akkor működhet jól, ha szerves egységet alkot a közlekedés többi részével – vélekedik Schneller István. Budapest főépítésze elmondta: a főváros jövőre ötletpályázatot ír ki a Nagykörút forgalomcsillapítására és a közterek hálózatának megalkotására.

Hamarosan elkészül a csillapított forgalmú Király utca. A terézvárosi önkormányzat a Lövölde térig akarja folytatni a felújítást – tudtuk meg Verók István polgármestertől. Kitiltanák az autókat a Hunyadi térről, miután megépítették a mélygarázst, és felújították a csarnokot. A Szondi utca egyik szakaszán forgalomszűkítést, a másikon sétálóutcát terveznek. Józsefváros egész arculatát átformálhatja a Corvin–Szigony- program. A Corvin köztől a Szigony utcáig terjedő tömbfelújítás során a kerület szerkezetét megőrizve alakítanak ki nyugalmas tereket, csillapított forgalmú utcákat.

Kőbányán két sétálóutca már megépült. További kettő terveit most bírálják el – mondta Fecske Károly, a Kőbányai Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatója. Ezek a Szent László tér és a Liget utca, illetve a Füzér utca között húzódnak majd. A központi Mázsa tér és környéke felújítása e projekttel együtt korszerű városrészt varázsol a volt iparnegyedből.

A főváros 10 méter széles zöld folyosót alakítana ki a budai alsó rakparton – mondta Ikvai-Szabó Imre, az önkormányzat szociális és lakásügyi bizottságának elnöke. Az emberek közvetlenül a Duna-parton, a füvön sétálhatnának. Ez a plázs a Lánchídtól akár a Lágymányosi hídig húzódhatna. Pesten a dél-ferencvárosi folyóparton a Nemzeti Színház környékét már birtokba vették a gyalogosok. A közraktárak rendbehozatalával több mint egy kilométer hosszú Duna-plázson pihenhetnének a bal partiak. Nagy szükség lenne egy sétálóhídra is – tette hozzá Ikvai-Szabó. Meg kellene végre épülnie az új Duna-hidaknak, akkor lezárhatnák a gépjárműforgalom elől a Lánchidat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában