Ország-világ

2004.12.11. 07:57

Gyógyít a gyengéd, megnyugtató érintés

Sokszor nem tudjuk pontosan, miért nyugtalan a csecsemő. Ilyenkor sokat segíthet a finom masszírozás.

Mohácsi E.

[caption id="" align="alignleft" width="109"] A simogatás erősíti a kapcsolatot
[/caption]Felmérések szerint azok a csecsemők, akik szoros testi kapcsolatban állnak szüleikkel, akiket gyakran simogatnak, gyorsabban fejlődnek társaiknál. A rendszeres masszírozás növeli a baba rugalmasságát, erősíti szervezete ellenálló képességét. A kicsi kapcsolata is kiegyensúlyozottabb lesz a szüleivel. Használhatjuk a maszszázst székrekedés, kiütések,  álmatlanság, nehezített légzés ellen, de a sírás csillapítására is.
Masszírozás előtt mossunk kezet, vegyünk le minden ékszert, körmünket vágjuk rövidre. A baba feküdjön biztonságos helyen. Fejét támasszuk meg törülközővel, hogy ne billenjen oldalra.
Mi is kényelmes pózt válasszunk, ne görnyedjünk össze, mert nem tudunk a masszázsra összpontosítani. Dörzsöljük öszsze a tenyerünket, hogy meleg kézzel éjünk a baba testéhez. Egyéves kor alatt semmiféle olajat ne tegyünk a baba arcára, illóolajat pedig csak hat év felett csöpögtessünk a masszázsolajba. Evés után fél óráig, oltást követően három napig ne masszírozzuk a kicsit.

Sokféle bajra gyógyír

Álmatlanságra Kezdjünk a baba vállainál, ujjainkat mozgassuk a hüvelykujj irányába. Haladjunk lefelé. Nehéz légzésre Egyik kezünket tegyük a mellkasra, a másikkal a test többi részét maszszírozzuk.Ez arra ösztönzi az agyat, hogy növelje a tüdő térfogatát, ezáltal a baba mélyebbeket lélegzik. Sírásra Vegyük kézbe a babát úgy, hogy hozzáférjünk a gerincéhez. Két ujjunkkal tapogassuk végig a gerincoszlop mindkét oldalát, nyaktól lefelé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában