Ország-világ

2004.12.13. 10:59

Hatvanméteresek lesznek a fővárosi toronyházrendelet túlélői

Három, hatvan méter magas fém-üveg torony épül az Árpád híd pesti hídfÕjénél.

BAMA

Négy éve két toronyház építését tervezték a Népfürdő utca, illetve a Váci út mentén. A korabeli fővárosi városrendezési szabályzat a Hungária körúton kívül nem tiltotta, csupán egyedi elbírálás tárgyává tette a harminc méternél magasabb épületek engedélyezését. Az angyalföldi önkormányzat örömmel látta volna a toronyházakat, így rendezési terveiben zöld utat adott hatvanméteres párkánymagasságig.

A 75 méter magas tb-székház, illetve a 93 méter magas rendőrszékház közé 110 méter magas felhőkarcolót emelt volna egy izraeli befektetőcsoport Finta József tervei alapján. Az épület hazánk első felhőkarcolója lett volna. De nem épült meg.

A fővárosi tervtanács többször is visszadobta a terveket. (Bár korábban a koncepciót elfogadták.) A toronyház engedélyezési ügye elméleti vitává alakult át: az amerikai vagy a közép-európai városépítészet nyomdokain haladjon-e tovább Budapest? Hosszú hónapokig tartó csatározás után végül az utóbbi hívei győzedelmeskedtek. A Fővárosi Közgyűlés - a főépítész javaslatára - 2002 szeptemberében megszavazta a 45 méternél magasabb épületek felhúzását megtiltó magasház-rendeletet.

Az Árpád híd pesti hídfőjénél épülő ikertornyokra már korábban kiadták az építési engedélyeket - hangzik az engedélyezést firtató kérdésünkre adott szűkszavú önkormányzati válasz. Az eredeti tervek azonban 15 emeletes, Duna-parton elnyúló épületről szóltak, amely mellé a befektetői csoport egy magasabb, de karcsúbb tornyot is szeretett volna felhúzni, ám ezt a korabeli kerületi rendezési tervek alapján nem engedélyezhette a kerületi építési hatóság. A később életbe lépő fővárosi rendelet pedig végleg megakadályozta a felhőkarcoló építését. Az osztrák Magnum csoportnak a hatvan méter is elég volt, így megvásárolta a céget, és vele a telket a jogerős építési engedéllyel együtt.

A Lakóterv építészeti terveivel azonban nem voltak elégedettek, így felkérték a Letzbor-Fazakas építész- irodát az épületek újrarajzolására. A projekt egyetlen szereplője sem ismeretlen a hazai ingatlanpiacon. Az osztrák iroda a közeli Teve utcai Globe 13 irodaházat tervezte, Fazakas az ING Vörösmarty téri épületét álmodta meg, míg a szintén osztrák Magnum cégcsoport jelenleg 25 beruházást bonyolít hazánkban.

Az új tulajdonos elképzelései alapján elkészülő tervek már két tizenöt emeletes, illetve egy hétemeletes épület együtteséről szóltak. Az eltérő homlokzat és tömegformálás miatt azonban módosíttatni kellett az építési engedélyt, amelyet a kerületi önkormányzat ugyan jóváhagyott, ám Schneller István fővárosi főépítész megfellebbezett.

A fővárosi közigazgatási hivatal azonban helybenhagyta az első fokon kiadott építési engedélyt, mondván: azt a hatályos rendezési tervek alapján adták ki. Az építési engedély 2002 végén jogerőre emelkedett - emlékezik vissza a nehéz kezdetre Csillagh András, az irodaház értékesítésével megbízott Real Management Kft. ügyvezető igazgatója.

Az építkezést idén nyáron kezdték, az átadást 2006 májusára tervezik. A 27 ezer négyzetméter nettó irodaterületet magukban foglaló ikertornyok földszintjén étterem, fitnesz, gyerekmegőrző és bank is helyet kap. Az autókat a háromszintes mélygarázs nyeli el.

Mint Ország Dóra projektmenedzsertől megtudtuk, az irodák iránt nagy az érdeklődés, de szerződést még egyet sem kötöttek. Az ikertornyok vonzerejét növeli, hogy a fővárosi tiltó rendelet miatt nem épülhet 45 méternél magasabb épület Budapesten. Értelmetlen ez a tiltás - véli Csillagh András -, ha Európa nagyvárosai - köztük Párizs és Bécs - elbírnak néhány felhőkarcolót, Budapesten is lenne helyük.

Hasonlóan gondolkodhattak a hídfő másik oldalán építkező, szintén osztrák Immoeast cég vezetői is. A két félhold alakú épület összekapcsolásából születő irodaház szintén hatvan méter magas lesz. S nem ez az egyetlen hasonlóság a két beruházás között. Közös a tervező cég, hiszen az Európa-torony terveit is Fazakas György jegyzi, míg a Letzbor iroda ezúttal a projektszervező szerepét tölti be.

Ezek után aligha meglepő, hogy ez az épület is erősen high-tech jellegű üveg-fém homlokzattal készül. Az egyik legnagyobb osztrák ingatlanfejlesztő Immoeast sem első bálozó hazánkban, több irodaház, mélygarázs tulajdonosaként, illetve építőjeként az Engel céggel közös beruházásban épít lakóparkot Budapesten.

Az Árpád híd pesti hídfőjének északi oldalán épülő luxusirodaházra, illetve a kapcsolódó beruházásokra - köztük a hídra vezető felhajtó felújítására - negyvenmillió eurót, azaz nagyjából tízmilliárd forintot szán. A 37 ezer négyzetméter alapterületű épülethez mélygarázs és parkolóház épül, földszintjét pedig üzletek foglalják majd el. Új építészeti jelet teszünk le Budapest térképére - állítják az Immoeast vezetői az irodaházról. Markáns látványelem lesz, az bizonyos.

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában