Ország-világ

2004.12.30. 08:05

Hírsáv

BAMA

Ötvenmillió forint parkolási díjjal tartoznak
A magyarországi diplomáciai testületek nem akarják kifizetni 50 millió forintos parkolásidíjhátralékukat. Arra hivatkoznak többek között, hogy Somogyi Ferenc külügyminiszter korábban elfogadta a diplomáciai testületek kifogásait. (hl)

Egyharmaddal kevesebben utaznak Székelyföldre
Az évi mintegy 2 millió Székelyföldre utazó 95 százaléka Magyarországról érkezik. A kettős állampolgársági népszavazás óta azonban jelentősen, körülbelül 30 százalékkal csökkent a turisták száma. Ha ez a helyzet nem változik meg hamarosan, félő, hogy a szállodák, panziók, motelek, falusi vendégfogadók üresen maradnak a turisztikai idényre. (hl)

A vártnál többen váltottak egyszerűsített adózásra
Nem tartotta vissza a vállalkozókat az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) választásától az adónem uniós fogadtatásával kapcsolatos bizonytalanság. Legalábbis erre utal, hogy sokan jelentkeztek be az evakörbe. Valamivel több mint 96 ezer evázó lesz jövőre. (hl)

Szerényebben bővítettek
Idén tizenkét hipermarkettel bővült a hazai kiskereskedelmi piac, míg tavaly összesen hetet adtak át. Négyzetméterben azonban jóval kisebb volt a fejlődés az elmúlt évinél. Ebben az évben nagyjából 50-60 ezer négyzetméterrel bővült a hazai hipermarketek félmillió négyzetméteres összterülete. (hl)

Nem szorult még vissza a borhamisítás hazánkban
Az európai uniós csatlakozásunk után is virágzik a borhamisítás. A tapasztalatok szerint igény van az olcsó borra, még akkor is, ha az szőlőt nyomokban sem tartalmaz. Az ipari szeszből cukor és aromaanyagok felhasználásával készített hamis bor 30-40 százalékkal olcsóbb a gyengébb minőségű boroknál is. A magyarországi fogyasztókat azonban elsősorban az ár érdekli. (hl)

Közel kétszer annyi internet-előfizető
A szélessávú internetre szóló előfizetések száma közel duplájára, 300 ezer fölé emelkedett egy év alatt, s ebben nagy szerepet játszottak a szolgáltatók év végi akciói. A látványos felfutáshoz a szolgáltatók novemberben meghirdetett kedvezményei is hozzájárultak. (hl)

Karácsony előtt 17 millió levelet küldtek
A December 24-ét megelőző héten összesen 17 millió levelet és képeslapot adtak fel a magyarországi postákon. December 23-án 3, 24-én pedig 2 millió levelet,  képeslapot vettek át a postahivatalokban. Az ezt megelőző hétfőn, kedden és szerdán naponta közel 4 milliós
volt a forgalom. Az ünnepek után ez a várakozások szerint jelentősen visszaesik. (hl)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában