Ország-világ

2004.12.29. 00:00

Hivatásosak és sorkatonák

A világ 195 országából 141-nek van fegyveres ereje. Ebből hatvannyolc államban a haderőt önkéntesekből toborozták.

Toronyi Attila

A huszonöt NATO-tagállam közül hétben (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Kanada, Franciaország) a polgárok maguk döntik el, angyalbőrbe bújnak-e vagy sem. Olasz- és Spanyolország, valamint Portugália 2005-ben vezeti be az önkéntes haderőt. Magyarországon novemberben szereltek le az utolsó sorkatonák, Csehországban december közepén.

Általában azért szoktak a sorkatonaság mellett érvelni, mert a fiatalok – úgymond – rendet, fegyelmet tanulnak. Emellett „érvényesül a társadalmi igazságosság”, vagyis nemcsak a szegények fognak fegyvert. Biztonságpolitikai szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák: a sorkatonaságnál gazdaságosabb a hivatásos hadsereg, a katonák féltik a fizetésüket, ezért jobban vigyáznak a rájuk bízott technikára. A műszaki fejlettség mai színvonalán a tömeghadseregek ideje lejárt, képtelenség megfelelni velük a világ biztonságát fenyegető kihívásoknak.

Amikor 1955. május 14-én az NSZK csatlakozott a NATO-hoz, a kelet-európai szocialista országok létrehozták a Varsói Szerződést (VSZ), amelyhez csatlakozott Albánia és az NDK is. Albánia 1955-ben kilépett. A két katonai tömörülés sohasem ütközött meg katonai téren. A VSZ viszont 1968-ban bevonulással vetett véget a „prágai tavasznak”, amely a rendszer liberalizását tűzte ki célul. 1991. március 31-én Antall József miniszterelnök kezdeményezésére a Szovjetunió, Románia, Bulgária, Lengyelország, Csehszlovákia és Magyarország vezetői alírták azt az okmányt, amely a VSZ megszüntetéséről döntött.

A SZOMSZÉDOS ORSZÁGOK HADSEREGEI

Szlovákia: 25–26 ezer Ukrajna: kb. 280 ezer Románia: kb. 100 ezer Szerbia-Montenegró: 56 ezer Horvátország: 24–25 ezer Szlovénia: 4 ezer Ausztria: kb. 40 ezer

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában