Ország-világ

2004.12.22. 00:00

Karajcsontot karácsonyra

Emberi mértékkel nézve szállodai ellátást kapnak a korábban halálra ítélt kutyák az új XVII. kerületi Minimenhelyen. Az ott tartott kutyákat csak valódi állatbarátok fogadhatják örökbe.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="286"] Román Szilvia gyakran meglátogatja kedvencét, a szomorú szemű Bélát az új rákoscsabai Minimenhelyen
[/caption]A legesélytelenebb kutyák kapnak helyet a Noé Állatotthon új Minimenhelyén. A Fővárosi Közterület-felügyelet Állat-egészségügyi Telepéről (azaz a sintértelepről) kiválasztott testi vagy lelki fogyatékos ebek kerülhetnek ebbe a rákoscsabai állatparadicsomba.

– Tavasszal kezdtük el építeni ezt a 10 kutyafuttatós menhelyet. Az volt a célunk, hogy luxuskörülményeket alakítsunk ki a hányattatott sorsú egykori kedvenceknek – meséli Mihály Petra, a menhely vezetője. – Van olyan kutya, aki tízszer tizenöt méteres területen szaladgálhat. Ez sajnos példa nélküli az országban.

Jelenleg harminc kutya él a Minimenhelyen. Valamennyien megbújhatnak saját kuckójukban. Átlagosan két-három hónapot töltenek itt, utána a szerencsésekre rátalál új gazdijuk. Ha nem megfelelően bánnak velük, visszahozzák őket az állatotthonba.

– Mielőtt örökbe adunk egy kutyát meglátogatjuk a leendő családját. Később is nyomon követjük a sorsát, kéthavonta felkeressük a gazdákat. Csak akkor maradhat ott, ha legalább olyan feltételeket teremtenek számára, amilyet a menhelyen kapna – teszi hozzá Bozoki Ágnes, a Minimenhely munkatársa.

Ágnesen kívül tizennégy állandó önkéntes dolgozik az új állatotthonban, szabadidejében. Saját pénzükből és az állatbarátoktól érkezett adományokból ők maguk építették a kutyafuttatókat, összesen egymillió forintból. A kutyák etetése és gondozása egyelőre megoldódott.

A kis kedvencek ugyanis rengeteg ajándékot kaptak a kutyafenyőfa alá. Hatalmas karajdarabokkal, kutyaeledellel teli zsákokkal érkeztek az állatbarátok a kutyakarácsonyra. De az otthon lakói továbbra is várják azokat a kutyaszerető embereket, akik szívesen hazavinnék őket.

Emu is él az állatotthonban

A Noé Állatotthon már tíz éve működik Rákoscsabán. Mintegy száznyolcvan kutya és több mint száz háziállat él a másfél hektáros területen. Az önkéntesek az utak mentén elütött és sorsukra hagyott kutyákat, macskákat gyűjtik be és próbálják meggyógyítani őket. Van az állatotthonban két emu, egy mosómedve, két vágástól megmentett malac, megunt húsvéti nyúl, liba, kacsa, tyúk, vaddisznó, páva és egy folyton kiszökő szarvasmarha is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában