Ország-világ

2004.12.20. 00:00

Késésben van a parlament

Az Országgyűlés pártjai nem támogatták az MDF javaslatát, így már most biztos: törvénytorlódás lesz februárban. A csúszás egyik oka az időhiány.

Patay G.

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Annak ellenére, hogy az MDF elnöke, Dávid Ibolya (képünkön) januári munkakezdést javasolt, csak februárban folytatódik a törvényhozás a parlamentben
[/caption]Elsikkadt a parlamentben az az MDF-es javaslat, hogy az Országgyűlés már januárban ülésezzen. Dávid Ibolya azért kezdeményezte a januári szünet lerövidítését, hogy a parlament március 15-re elkészüljön a kettős állampolgárságot rendező jogszabállyal. A javaslat nem aratott tetszést a pártok között, holott a képviselők most is adósak maradtak több törvény elfogadásával. Ennek ellenére a tervek szerint csak februárban kezdődik a tavaszi ülésszak.

A politikusok az elmúlt napokban több olyan témát soroltak fel, amelyekkel foglalkoznia kell a T. Háznak tavasszal. Magyar Bálint oktatási miniszter az új felsőoktatási törvény elfogadásában bízik. Az MDF a kettős állampolgárság és a kórház-privatizáció kérdéseit vinné a parlament elé, az MSZP pedig a III/III-as iratok nyilvánosságra hozataláról tárgyalna. Tavaszra várható továbbá a kisebbségi önkormányzatok megválasztásáról szóló törvény módosítása is. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője elmondta: az Országgyűlés a jogalkotási program 50-60 százalékát képes megvalósítani, aminek oka, hogy előkészítés nélküli kormányjavaslatokat terjesztettek elő. Gusztos Péter, az SZDSZ képviselője a kormányváltás miatti két hónapos törvénykezési csúszást tartja az egyik oknak, a feszített kormányalkotási programot időhiány miatt nem tudta teljesíteni a parlament.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában