Ország-világ

2004.12.04. 06:47

Kinek fogadjanak szót?

A szülők és a nagyszülők közötti ellentét a gyereknevelésben természetes. A nagyinak meg kell állnia, hogy mindenbe beleszóljon, a szülőnek pedig engednie kell, hogy szeretetteljes kapcsolat alakuljon ki az unokával.

Mohácsi Edit

A nagyszülők gyakran engedékenyebbek a szülőknél, mindent elnéznek az imádott unokának, kényeztetik. Nehéz meghatározni, hogy mibe szólhat bele és mibe nem a nagyi.
Az első gyerek születésekor bele kell tanulni a szülői szerepbe, a nagyszülők viszont már túl vannak az egészen, rengeteg a tapasztalatuk. A felelősség azonban mindig a szülőé, tehát a döntés joga is őt illeti meg. Kezdetben igénylik a szülők a támogatást, de ahogy egy kis gyakorlatot szereznek, vágynak az önállóságra. A nagyinak fel kell ismernie, mikor van rá szükség, a szülőknek pedig tisztában kell lenniük azzal, hogy a nagymama szeretne részt venni az új család életében, legalább megfigyelőként. Adjunk neki apró feladatokat az unoka körül, érezze, hogy szükség van rá.
Gróf Tímea ikreivel van otthon, édesanyja vidéken él.
– Ha az anyám megérkezik, nem kell egy óra, máris összeveszünk – panaszolja Tímea. – Szerinte semmit sem csinálok jól. Csak bírálni tud, sohasem dicsér meg. Egyre távolabb kerülünk egymástól.
A gyerekneveléssel kapcsolatos elvek tíz-tizenöt évente változnak. Sokan emlékeznek még dr. Benjamin Spock könyvére, ami az 1970-es, 1980-as években az anyák bibliája volt. Eszerint a gyereket szigorú napirend szerint kell nevelni, akkor lesz nyugodt és kiegyensúlyozott a fejlődése. Azóta sok minden másképp van: a gyerek ehet és alhat, amikor akar. Nem csoda, ha ellentétbe kerül anya és nagymama.
Az ellentétek akkor válnak kezelhetetlenné a gyerek számára, ha hazudnia, színlelnie kell, hogy elkerülje a vitát a szerettei között. Gyakran önmagát vádolja a veszekedések miatt, bűntudata lesz. El kell fogadnunk, hogy az emberek nem gondolják mindenről ugyanazt, és ezt a gyereknek is meg kell tanítanunk.
Búza Ildikó pszichológus szerint minden gyerek más, nincs tuti nevelési módszer. A lényeg, hogy a szülő mindig támogatóan forduljon felé. Ha a nagyszülő utasítgat, azt senki sem tudja jó szívvel elfogadni. Pedig úgy is fogalmazhatna: „Látom, hogy nehéz napod van, áthozhatnád a kicsit.” Efféle ajánlatnak senki sem tud ellenállni.
Egy dolog nem változott az idő múlásával: a kicsinek szeretetre, odafigyelésre, együttérzésre, biztonságra, jutalomra van szüksége. Ezt pedig nem kaphatja meg feszültséggel teli, képmutató vagy veszekedős légkörben. Szeretetteljes családban a viták nem rombolnak, hanem építenek.

Helyes

- Rugalmasság - Empátia (a másik nézőpontjába helyezkedés) - Együttműködési készség - Türelem - Normális hangvételű eszmecsere

A nézeteltérések jellegzetes forrásai

– Mit ehet a gyerek? – Mikor feküdjön le? – Hová mehet, hová nem? – Mikor érjen haza? – Kivel barátkozzon? – Milyen ruhát viseljen? – Milyen iskolába járjon? – Hogyan beszél a szüleivel, nagyszüleivel?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában