Ország-világ

2004.12.21. 00:00

Lumumba és vidéke

A filmgyár és Patrice Lumumba jut ma is eszébe sokaknak a Róna utca említésekor. Pedig ezek felett már régen eljárt az idő. A modern kor azonban nem sok szépséget adott ennek az utcának.

Tóth T. – Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="302"] Az 1990-es évek derekán jelentősen csökkent a Mafilm területe a legendás filmgyárban
[/caption]Lumumba utca. Ez olvasható szinte minden ház homlokzatán Zugló egyik legforgalmasabb utcájában. Mintha az ott élők nem akarnának tudomást venni az idő és a rendszerek múlásáról. Pedig az elmúlt években jelentős átalakuláson ment keresztül a Róna utca.

A 20. század elején itt élt és alkotott Bán Frigyes. Az első szocialista magyar film, a Talpalatnyi föld rendezője. Az egykori filmgyárba ma már nem sietnek a színészek, amióta az egyik kereskedelmi csatorna beköltözött az épületbe. A nappali és éjszakai forgalom megháromszorozódott.

Mégsem özönlik el a vásárlók az utcában lévő gumiszervizt, virágboltot, baromfiüzletet, fogtechnikát és fodrászatot. A fővárosi és a vidéki emberek csupán átutaznak ezen az utcán. Vagy dolgozni igyekeznek ide vagy az Uzsoki utcai kórházba jönnek gyógyulni.

Zöldségeskertek voltak

A Róna utca a Hermina-mező szélén fut tova. A József nádor 1842-ben elhunyt leányáról elnevezett területet a 19. század közepén parcellázták fel. Az első villák az 1843–54 között épült, a Városliget szélén álló Hermina-kápolna környékén nőttek ki a földből. A mai Róna utcában egy 1872-es térkép szerint jórészt majorságok és zöldségeskertek váltották egymást. Később apró házak sorakoztak erre, majd az ’50-es években megindultak a nagy építkezések. Az utca hosszú ideig Patrice Lumumba, Kongó miniszterelnöke nevét viselte.

Sok színész megfordult itt egykor és ma

Régen ide járt Garas Dezső és Szabó István, ha a partnerét meg akarta lepni egy csokor virággal – meséli Bódi Gyuláné. A Piroska virágüzlet tulajdonosa már húsz éve árulja itt a virágot. – Manapság is járnak hozzám ismert emberek, így Fodor Zsóka és Juhász Árpád gyakran betér egy-egy szép növényért. De már inkább csak átjárnak itt az emberek. A forgalom megnövekedett, régen nem erre ment a troli.

Címkék#Mi utcánk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában