Ország-világ

2004.12.15. 10:10

Magyarországon a stroke a harmadik legfőbb halálok

Magyarországon évtizedek óta a stroke, az úgynevezett agyi érkatasztrófa a harmadik legfőbb halálok és az egyik leggyakoribb a tartós rokkantságot okozó betegségek között - közölte Haraszti Anna neurológus, az újonnan létrejött Egyesület a Stroke Megelőzéséért elnöke.

BAMA

Mint mondta, Magyarországon a stroke által érintett betegek átlagéletkora 5-10 évvel alacsonyabb, mint a fejlett ipari  országokban. Kiemelkedően magas az agyi érkatasztrófa előfordulása  és az emiatti halálozás az 50 évesnél fiatalabb népességben, ezen  belül is közel háromszor gyakoribb a hátrányos helyzetű régiókban -  közölte.

Hangsúlyozta: agyi érbetegség miatt évente összesen 40 ezer  stroke fordul elő, ennek mintegy 71 százalékánál rizikófaktorként  jelen van a kezeletlen vagy nem megfelelően karbantartott magas  vérnyomás, amely az érfalak károsítása révén vezet agyi  érkatasztrófához.

Elmondta, hogy a betegség kezelésére fordítandó egészségügyi  kiadások kiemelkedően magasak; jelentős összeget emészt fel az akut  ellátás és az élethosszig tartó kezelés. Emiatt a népegészségügyi  program is fontos kérdésnek tekinti a stroke megelőzését és  ellátásának javítását - tette hozzá.

Haraszti Anna kiemelte: az európai SAFE (Stroke Alliance for  Europe) tagszervezeteként most megalakult Egyesület a Stroke  Megelőzéséért (ESzME) azért jött létre, mert Magyarországon  különösen indokolt egy olyan civil társadalmi szervezet működése,  amely azt tűzi ki céljául, hogy ez a betegség és megelőzése súlyának  megfelelő társadalmi figyelmet kapjon.

Az ESzME tevékenységének fő célja, hogy szerepet vállaljon a  lakosság felvilágosításában és a helyes életmódról szóló  tanácsadásban, társadalmi akciókat szervezzen, a háziorvosokat  megismertesse a korszerű megelőzési módszerekkel, támogasson  tudományos felméréseket, a kormányzat irányában pedig folytasson  lobbi tevékenységet a stroke hatékony megelőzését szolgáló  diagnosztikus és terápiás gyakorlat támogatásáért - mondta.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában