Ország-világ

2004.12.18. 00:00

Másként látjuk a világot

Minden ember magából indul ki. Meg kell próbálnunk, hogy időnként párunk helyébe képzeljük magunkat, az ő fejével gondolkodjunk. Lehet, hogy ugyanazt az esetet egészen másként éljük meg.

Kocsis Tímea

– Vendégségbe jöttek a barátaink – meséli Anna. – Akkor láttam először Júliát, Gergő barátnőjét. Fiatal volt, szőke, karcsú. Pont a kedvesem esete. Gergővel beszélgettem, de a szemem sarkából Lacit és Júliát figyeltem. Megmutatom a lakást, mondta a barátom, és megérintette Júlia vállát. Eltűntek a hálószobában. Amikor viszszajöttek, Júlia futó csókot nyomott Gergő arcára. A vendégek elmentek, és én rákiabáltam Lacira: ha menni akarsz, hát menj!

– Ha rámosolygok egy idegen nőre, a barátnőm máris egy szenvedélyes szerelem kezdetét véli felfedezni –mondja Laci. – A születésnapomon Gergő barátnője rosszkedvűnek tűnt, úgy éreztem, foglalkoznom kell vele. Felajánlottam, hogy megmutatom a lakást. Amikor visszatértünk a nappaliba, Júlia Gergő mellé ült és megpuszilta. Én is megpuszilhattam volna Annát, de akkor biztos azt hiszi, hogy rossz a lelkiismeretem.

Tudat alatt abból indulunk ki, hogy minden ember ugyanúgy látja a világot, mint mi. A szerelemben eltűnik a különállóság érzése. Pedig két partner nem egy test és egy lélek. Elvárásaink különbözőek, érzékelésünk alapjaiban eltér. Személyes fejlődésünk sem párhuzamosan, hanem saját ritmusában zajlik. Minden szerelmi kapcsolatban két különböző értékrend találkozik. Mégis mindenki önmagát tekinti az érzések mércéjének, és a másik belső valóságát leértékeli. Társa szemére veti különbözőségét, harcol ellene, a szeretet hiányának tekinti, kudarcnak, gonoszságnak. Gazdagabbak lehetnénk pedig, ha megtanulnánk a közös valóságunkat különböző nézőpontokból szemlélni.

Almási Kitty klinikai szakpszichológus:

Magunkat tartjuk a mércéhez, és csodálkozunk, ha társunk néhány dolgot másként érzékel. Érzéseink, szemléletmódunk olyanná színezi a valóságot, amilyennek képesek vagyunk érzékelni. A fenti történet női szereplője önértékelési gondokkal küzd, ami szorongást okoz neki. Feszültségét fokozza, ha egy magánál csinosabbnak, értékesebbnek vélt személy társaságába keveredik. Azt hiszi, barátja is vonzóbbnak tartja a másik lányt. Ezt a helyzetet csak úgy viseli el, hogy barátját hibáztatja, ahelyett, hogy ráeszmélne a kishitűségéből fakadó torzításra. Ahhoz hogy tárgyilagosan lásson egy helyzetet, önértékelésének erősödnie kell. Ezt pedig a barátjának meg kell értenie, ha a vitákat el akarja kerülni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában