Ország-világ

2004.12.30. 09:05

Nyilasit ünnepelték

Nyilasi Tibort a régi időkre emlékeztetően ünnepelte Debrecenben a teremtorna közönsége, az egykori klasszis viszont utánpótlás-igazgatóként már a jövőben él.

Malonyai Péter

Néhány pillanatig azt hitte Nyilasi, hogy újra a hetvenes-nyolcvanas években járunk, aztán…
– Jött a labda, átvettem, és máris szembesülnöm kellett azzal, hogy telnek-múlnak az évek. Csak az nem változott, hogy Debrecenben imádják a futballt, és ha a játékról van szó, önfeledten ünnepel a közönség – meséli a szövetség utánpótlás-igazgatója, aki optimista a magyar futball jövőjét illetően.
– Azért bizakodom, mert él a lehetőség, hogy ismét jók legyünk – állítja Nyilasi Tibor. – Minden attól függ, hogy jól sáfárkodunk-e vele. Ha az újraindult Bozsik-program jóvoltából eljutunk odáig, hogy húszévesen képzettek, erősek legyenek a játékosok, akkor nem lehet baj.
Más kérdés, hogy a régóta a mának élő élvonal türelmesen tűri-e majd a nevelgetést, és lesz-e pénz tartósan a munkára.
– Meggyőződésem, hogy az Európában számon tartott magyar tizenévesek többet érnek, mint az innen-onnan szerződtetett külföldiek, mindenki jól járna, ha a csapatok őket foglalkoztatnák a bajnokságban – állítja az egykori klasszis. Halkan megjegyzi még, az lenne a legkevesebb, ha egy-egy légiós igazolásánál a vételár néhány százalékát az utánpótlás-nevelésre fordítanák a klubok. És angol példát emleget arra, hogyan kellene menedzselni a tehetséges ifjakat.
– Angliában természetes, hogy bedobják a mély vízbe a tehetségeket, legutóbb az Aston Villánál láttam, hogy két-három, húsz esztendő körüli futballistával próbálkoztak, s az újoncok nem vallottak szégyent – magyarázza Nyilasi, aki azon méri le, hogy egy-egy városban fontos-e a futballjövő, hogy a tereken focizó gyerekek a helyi futballisták neveit viselik-e a mezükön vagy a külföldi sztárokét.
– Ebben a sorban Zalaegerszeg és Debrecen vezet nálam – mondja –, két olyan hely, ahol fontosak a gyerekek. Meg persze a labda, mert anélkül mit sem ér a gyerekkor – teszi hozzá.

Hetvenszeres válogatott

Született: 1955. január 18., Várpalota játékosként: Úttörő Stadion SC (1965–71), Ferencváros 1971– 83), Austria Wien (1983–88) Edzőként: Ferencváros (1991– 94, 1997–98), MLSZ utánpótlás-igazgató (2002–) Sikerei játékosként: magyar bajnok (1976, 1981), MNK-győztes (1974, 1976, 1978), osztrák bajnok (1984, 1985, 1986), gólkirály (1986, 26 gól), osztrák kupagyőztes (1986), Európa-válogatott (1981), európai ezüstcipős (1981: 30 gól), utánpótlás Eb második hely (1976) Sikerei edzőként: magyar bajnok (1992), Magyar Kupa-győztes (1991, 1993, 1994) Válogatott mérk./gól: 70/32

Tibor és Bálint

Nyilasi Tibor mindkét gyereke futballozik, Tibor (20) a III. ker TVE csapatában játszik, Bálint (14) a Ferencvárosban. Az apa szerint: – Mindketten megszenvedik, hogy én vagyok az apjuk, mindenki figyel rájuk, és vagy hozzám hasonlítja őket, vagy a velem kapcsolatos indulatait önti rájuk. Az a fontos, hogy mindketten imádnak futballozni, tisztelik a játékot, a régi játékosokat. Tibinek mindene a labdarúgás, már megvan az UEFA B licence.

Próbázik a jövő

Az Ubrankovics Mihály vezette magyar U19-es válogatott május 27. és 30. között itthon játszik Belgiummal, Olaszországgal és Örményországgal. A csoportgyőztes lehet ott a korosztály nyolccsapatos Európa-bajnokságán. Az U17-es csapat márciusban Horvátországban küzd meg az Eb-részvételért, Szalai László tanítványai a házigazdák mellett az ukránokkal és a portugálokkal mérkőznek meg az Európa-bajnokságot érő tornagyőzelemért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában