Ország-világ

2004.12.11. 00:00

Ökölharc a Vajdaságban

Feszültté vált a helyzet a közép-bánáti Tordán. Egy boszniai szerbek lakta falu legényei újabb veréssel fenyegetőznek a hét végén. Kivonult a rendőrség is.

Szabó Palócz A.–Gyulay Z.

[caption id="" align="alignleft" width="187"] A tordai katolikus templom
[/caption]A tordai diszkóban november 27-én és december 6-án éjszaka provokáltak ki verekedést udvarnoki szerb fiatalemberek. Az egyik magyar könynyebb sérüléseket szenvedett. A zaklatásokat követően e héten Dobai János, az 1800 lelkes község polgármestere levélben fordult a Vajdasági Végrehajtó Tanács alelnökéhez.

Követelte: hassanak oda, hogy ne éleződjenek ki a nemzetiségi ellentétek ebben a békés helységben. Rámutatott: a tordaiak aggódnak, és kérik a hatóságok fellépését. Lódi Gábor és Dusan Jakovlev, a végrehajtó tanács alelnökei tárgyaltak a közép-bánáti körzet vezetőjével.

A többi között megállapították: függetlenül attól, hogyan minősítik az eseményeket, tiszteletben kell tartani a begaszentgyörgyi elöljáróság azon döntését, hogy éjfélkor bezárják a szórakozóhelyeket. A megbeszélés résztvevői kijelentették: ki kell vizsgálni a legutóbbi eseményeket, és mindenről tájékoztatják a lakosságot. Elítélték az összetűzéseket, de azok rossz szándékú értelmezését is.

A vajdasági vezetők hangsúlyozták: a tartományi kormányzat mindent megtesz a soknemzetiségű országrészben a békés együttélés érdekében.
Tudósítónk arról számolt be: a rendőrség szerint a verekedések nem voltak etnikai indíttatásúak, de szabálysértési eljárást kezdeményezett, s vállalta, hogy járőrözik a helyszínen. A veszélyeztetett magyar fiatalok szülei önszerveződésbe kezdtek. 

Rémhírterjesztésnek tartják az autórongálást

Vajdasági magyar polgármesterek rémhírterjesztésnek tartják azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a kettős állampolgárságról szóló magyarországi népszavazás kudarca után veszélyekkel jár Észak-Bácskába utazni. Olyan hírek terjedtek el ugyanis, hogy elkeseredett vajdasági magyarok bosszúból megrongálják a magyar rendszámú gépkocsikat. Kucsera Géza szabadkai polgármester nem tud arról, hogy a városban bárki is kárt okozott volna, és nem is tartja valószínűnek, hogy ilyesmi megtörténhet. A polgármester szerint a szabadkai magyarokban van „csöndes elégedetlenség”, de semmiképpen sem bosszúvágy. Juhász Attila zentai polgármester hasonlóképp nyilatkozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában