Ország-világ

2004.12.08. 06:49

Pálinger: több mint kapus

Számtalan fiatal kézilabdázó példaképe Pálinger Katalin. A válogatott kapus kiváló játékával és vonzó külsejével hódít – immár nem csak a férfiak körében.

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="67"] Pálinger kiváló játékával és vonzó külsejével hódít
[/caption]Akkor, 2003. decemberében a horvát fővárosban, Zágrábban nyolcezer magyar szurkoló skandálta egy emberként a magyar kézilabda-válogatott kapusának, Pálinger Katalinnak a nevét. Idehaza pedig több millió sportbarát szívét hódította meg a kivételesen csinos hálóőr. Ami akkor igazán fontos volt: nem is külsejével, hanem káprázatos, már-már  szinte a fizika törvényeit meghazudtoló védéseivel.
 A hölgy internetes honlapját böngészve kiderül, legalább annyi lány rajongója akad, mint fiú. Megtudhatjuk azt is, hogy számtalan lány a hatására kezdett el kézilabdázni, példaképnek tekintik pályafutását, vitathatatlan tehetségét és szorgalmát. Ők már nem is csak kézilabda-kapusok, „pálingerkati”-k akarnak lenni.
Az idén sorozatban másodszor az év magyar kézilabdázójának választott Pálinger Katalin Győrben kezdte pályafutását. Annak idején neki is volt egy válogatott kapus példaképe, Hoffmann Bea. A győri utánpótlás csapattal mindent megnyert. Még nem töltötte be a 19. életévét, amikor már a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott. Ez 1997 augusztusában történt. 2000-ben elhagyta a Győrt, és egy másik hazai élcsapathoz, a Dunaferrhez igazolt. A dunaújvárosiakkal sorozatban nyerte a bajnokságokat, a hazai kupákat, sőt nemzetközi kupadöntőt is játszott, s egyre jobb kapussá vált. A tavalyi világ legjobbja választásról a mértékadó szaklapok mindöszsze egyetlen nevet hiányoltak. Kitalálják kiét?

Párizs, Marquez és a musicalek a kedvencei

Pálinger Kati imád védeni: 18 évesen előfordult, hogy egy hétvégén három meccsen lépett pályára. Ha nem a kapuban parádézik, akkor nagyon szívesen megy moziba, és nem fél beülni a keményebb filmekre sem. De lehet szó színházról is, főleg ha musical van a repertoáron. Akkor is szívesen utazik, ha nem muszáj, kedvence Párizs. Az útra legszívesebben egy Márquez-regényt visz magával, vagy egy cd-játszót, mindenféle zenékkel. Mérkőzés után fel lehet keresni autogrammért, szívesen adja, rendkívül rutinos. Nincs olyan felület és eszköz, ahová és amire ne tudná odakanyarítani a nevét.

Pálinger Katalin

Született: 1978. 12. 06., Mosonmagyaróvár Magasság/súly: 183 cm/74 kg Klubjai: Győri ETO, Dunaferr NK Válogatottságai száma: 147 Első válogatottsága: 1997. augusztus 22., Delnice, Románia ellen Legjobb eredményei: olimpiai ezüstérmes (2000) és 5. (2004), világbajnoki 2. (2003) és világbajnoki 5. (1999), Európa-bajnok (2000), Eb 3. (1998), EHF-kupa 2. (2003), 3-szoros magyar bajnok, 2-szeres Magyar Kupa-győztes.

Úszásban a fiúkat is megverte

– Harmadikos voltam, amikor egy osztálytársam nővérének hívására lementem megnézni egy edzést. Azt sem tudtam, mi történik, amikor odajött egy kemény hangú ember, Takács Miklós, és megkérdezte, ti mit csináltok? Mondtuk, semmit. Erre közölte, hogy akkor holnaptól kézilabdaedzésre járunk. Pedig negyedik, ötödik osztály táján még nagyon jól úsztam, a velem egykorú fiúkat is nem egyszer megelőztem. Később egy edzésen Róth Kálmán, akkori edzőm feltette a kérdést, ki akar beállni a kapuba? Szinte mindenki jelentkezett, ő meg rám bökött, te állsz be. Így lettem kapus – mesélte.

kapus kiváló játékával és vonzó külsejével hódít – immár nem csak a férfiak körében. Hegyi Áron -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában