Ország-világ

2004.12.06. 06:40

Pimpa a „nyolckerből”

Megszokott súlycsoportjánál eggyel feljebb szerepelt Bedák Pál a hét végi amatőr ökölvívó országos bajnokságon. A Vasas bunyósa, ahogy korábban 48 kg-ban, úgy az 51 kg-osoknál is magabiztosan utasította maga mögé a mezőnyt.

Riskó Márton

[caption id="" align="alignleft" width="249"] Bewdák Pál éremesélyesként utazott az athéni olimpiára. Ott csalódást keltett, most az ob-n arannyal tért vissza.
[/caption]A súlycsoportváltásra azért került sor, mert az Európa-bajnok öklöző nem akart fogyasztani.– Az olimpia után kicsit leeresztettem, s felszedtem néhány kilót – monta Bedák Pál.  – Az igazság az, hogy nem volt kedvem fogyasztani, ezért kivételesen 51 kg-ban indultam.

Sokan féltették a fiatal bokszolót Oltványi Dávidtól, akit Bedák ideiglenes súlycsoportjában igen jó képességű ökölvívónak tartanak. A várakozásoknak megfelelően a két bunyós csak a döntőben került össze, s látványos összecsapáson Bedák 20:16-os győzelmet aratott. – Úgy érzem, minden menetben jobb voltam, a bírók azonban nem így látták, s néhány menetet Oltványinak hoztak ki. Olyan 70-75 százalékos teljesítményt nyújtottam, de ez is elég volt a bajnoki címhez. A Vasas bokszolója jövőre visszatér eredeti súlycsoportjába. Célja nem is lehet más, minthogy a kínai világbajnokságon aranyérmet érjen el.
– Nagyjából már túltettem magamat azon, hogy az athéni olimpián nem sikerült érmet szereznem. Pedig nagyon csalódott voltam. Januártól keményen készülök majd, hiszen világbajnok akarok lenni.

Rajzfilmfiguráról kapta a nevét

Legígéretesebb amatőr ökölvívónkat, Bedák Pált körülbelül nyolchónapos kora óta „Pimpának” becézik. Otthon, barátai körében, s a szorítóban egyaránt. – A szüleimtől kaptam ezt a nevet, mivel szerintük úgy csúsztam-másztam, mint az ismert rajzfilmfigura – mondta az ökölvívó. – Mindenki így szólít, ezért akkor is Pimpa maradnék, ha egyszer a profik között szerepelnék.

Jól megértik egymást a Bedák fivérek

A Bedák család Budapest leghírhedtebb részén, a VIII. kerületben él. Pál bátyja, Zsolt szintén válogatott bokszoló, sőt a kiskunmajsai ob-n ő is aranyérmes lett. – Igazi testvérek vagyunk, nagyon jól megértjük egymást – nyilatkozta Pál. – Zsolt előbb kezdett bokszolni, 1998-ban őt mentem ki megnézni egy versenyre, amikor Bódis Gyula mondta, hogy én is menjek le edzésre a Vasasba. Ekkor az ifjabbik Bedák 13 éves volt, de keménységért már nem kellett a szomszédba mennie. – Nem féltem senkitől, s ha támadás ért, megvédtem magamat – mondta.

Öt aranyérmet nyert a remeklő Vasas a kiskunmajsai országos bajnokságon

48 kg: Tudós Gábor (Várpalota), a döntőben: Tudós–Lakatos Sándor 25:11 51 kg: Bedák Pál (Vasas), a döntőben: Bedák–Oltványi Dávid 20:16 54 kg: Bedák Zsolt (Vasas), a döntőben: Bedák–Hódosi Sándor 31:12 57 kg: Ladányi Róbert (Vasas), a döntőben: Ladányi–Kertész Henrik 11:9 60 kg: Dudás Tibor (Vasas), a döntőben: Dudás–Jancsó Roland feladta, 3. menet 64 kg: Pekanov Tamás (Kecskemét), a döntőben: Pekanov–Kiss Á. 18:13 69 kg: Mészáros József (Kecskemét), a döntőben: Mészáros–Balog V. 39:23 75 kg: Szellő Imre (Szolnok), a döntőben: Szellő–Sulák András 29:17 81 kg: Szűcs István (Vasas), a döntőben: Szűcs–Balogh Sándor 31:7 91 kg: Darmos József (Kiskunmajsa), a döntőben: Darmos–Varga Balázs 19:11 +91 kg: Varga Tamás (KSI), a döntőben: Varga–Fazekas Ottó 29:14 A legeredményesebb klubok: -Vasas 5 aranyérem - Kecskemét 2 aranyérem

Riskó Márton -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában