Ország-világ

2004.12.11. 07:42

Piros lovon a Kispál és a Borz

A Csinibaba filmzenéjével váltak ismertté a közönség előtt. Bár „fű alatt” előtte is az egyik legnépszerűbb csapat volt a pécsi zenekar.

Konkoly Edit

[caption id="" align="alignleft" width="305"] Lovasi Andrásnak már tizennégy éves korában volt zenekara. A Piros lótól egyenes út vezetett az egyik legnépszerűbb banda megalapításáig.
[/caption]Lovasi András, a Kispál és a Borz énekes-gitárosa tizennégy évesen alapította első zenekarát, a Piros lovat. A helyszín a panel volt, ahol laktak, a próbaterem az alagsori tároló.
Pécsre hívták be katonának, ami a korabeli honvédzenekarnak is jót tett. Ugyanis minden hétvégén a helyőrségi klubban játszottak – lakodalmast. Leszerelés előtt megismerkedett Ózdi Rezsővel, akinek jó barátja volt Kispál András. Így kerültek öszsze. Lovasi hozta Bräutigam Gábort, majd össze is állt a Kispál és a Borz 1987 augusztusában. December 10-én tartották első koncertjüket. A következő évben csak dalokat írtak és próbáltak. A nagy koncertkörutak 1989-ben kezdődtek.
Az első két évben csak Pécsett játszottak, utána kezdődtek az országos turnék. Aztán változott a felállás. Ózdi Rezső a szó szoros értelmében kiszállt egy szegedi koncert felé menet a kocsiból, később a zenekarból is. Akkoriban még az egyetem mellett Lovasi András is újságot hordott ki, hogy legyen némi pénze. – Emlékszem – mondja az énekes –, már megjelent a második lemezünk, megszületett az első gyerekem, amikor hatalmasat buktam egy fesztiválon, amelyet én szerveztem. Negyvenezret kellett kölcsönkérnem egy barátomtól, ami akkoriban sok pénz volt. Tíz koncertbe telt, amíg törlesztettem.
Az első évek klasszikus szegénységben teltek. Aztán észre sem veszi az ember, egyszer csak több pénzt küld a jogvédő hivatal. Valami megfordul. A Kispál és a Borz ma az egyik legnépszerűbb rockzenekar Magyarországon. Mégis azzal fordult hozzá valamelyik nap egy benzinkutas: „Sehol sem hallani benneteket. Föloszlottatok?”
– Magyarországon létezik egy hivatalos popkultúra, amit a kereskedelmi média alakított ki – folytatja Lovasi. – Ezek minket nem játszanak. Van Magyarországon rockzenét játszó rádió? Nincs. Van néhány különlegességet játszó csatorna, de azok megállnak Jimmi Hendrix soha nem hallott kalózfelvételénél. Most, hogy a Tankcsapda néha megy a rádióban, néhány ismerősöm felszisszen: „Milyen ciki!” Mondom nekik: „Mi?! Az, hogy Magyarország leghallgatottabb rádiója játssza Magyarország leghallgatottabb zenekarát?! Ez lenne a normális.” De nálunk ez is furcsa, mint az egész ország.

Ma este lépnek fel a Petőfi Csarnokban

Tagok: Dióssy D. Ákos (1968. március 12.) Kispál András (1964. március 27.) Lovasi András (1967. június 20.) Michael Zwecker (1969. augusztus 14.) Lemezek: Nagyon szerelmes lányok, Tesis a világ, Kicsit, Fák virágok fény, Bandi a hegyről, Velőrózsák, Holdfényexpressz, Happy Borzday, Bálnák, ki a partra! Legközelebbi koncertek: 2004. december 11. Budapest, Petőfi Csarnok, december 27. Dunaújváros, főiskola étterme, december 28. Pécs, Uránia mozi. Jegyár elővételben: 2500 Ft
Erős Antónia (34): – Nagyon régóta szeretem a Kispál és a Borzot. Én is Baranya megyei vagyok, igaz, nem pécsi, hanem szigetvári. Így a kezdetektől fogva figyeltem őket. Tetszenek a szövegeik, és tetszik a zene is. És főképp azt becsülöm bennük, hogy ma az egyik legnépszerűbb rockzenekar, de nem szálltak el. Ugyanolyanok maradtak, mint amilyenek voltak. Egyébként személyesen is ismerem őket. Egy közös barátunk révén találkoztunk, sőt az utolsó lemezüket tőlük kaptam. Három hete Pécsett újra meghallgattam őket.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában