Ország-világ

2004.12.20. 07:31

Sok kicsi sokra megy, avagy miért jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok?

Akár ételről, pénzről, szórakozásról vagy szexről van szó, az ember többnyire azonnal meg akarja kaparintani. Amerikai viselkedéskutatók ezt a tulajdonságot az ember hajdani vadászó-gyűjtögető korszakával magyarázzák.

Tornai Szabolcs

A mohóság az ember egyik fő ismertetőjegye. Akár kisgyerek, akár felnőtt, a legtöbb homo sapiens mindent akar, ráadásul azonnal. A minnesotai egyetem viselkedéskutatói elhatározták, hogy utánajárnak a jelenségnek. Kékcsókákkal végeztek kísérleteket. Bebizonyosodott, hogy a madarak nem taníthatók meg arra, hogy az azonnali jutalomfalat helyett a nagyobb, de később várható élelmet válasszák. Még ezer próbálkozás után sem.

Számos kutató véli úgy, hogy a madarak nem ismerik fel a későbbi, de bőségesebb élelem jelentőségét. Egyszerűen azért, mert ösztönösen érzik, hogy a későbbi lehetőség teljesen bizonytalan. A minnesotaiak egy másik kísérlete a következő volt. Odaadták a kékcsókáknak a táplálékot, de csak egy részét engedték elfogyasztani. Ezután a madaraknak el kellett dönteniük, hogy várnak-e a további darabokra, vagy új élelemforrás után néznek. A csókák ezúttal sem vállalták a kockázatot.

Az az elv is tökéletesen beigazolódott, hogy sok kicsi sokra megy, és nem érdemes a nagyobb falatokért várni. Az ember ugyan részben kiemelkedett az állatvilágból, de a kékcsókák viselkedése ránézve is fölöttébb tanulságos. A kutatók úgy gondolják, hogy a vadászó-gyűjtögető ősök éppen olyan jól jártak természetes mohóságukkal, mint a kékcsókák vagy más állatok. Ám a civilizált társadalmakban ez a bevésődött viselkedés rengeteg problémát szül. Általános tapasztalat, hogy akik képesek várni, sikeresebbek az életben. A vadászó-gyűjtögető ősök mohósága csak részben lerázható örökség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában