Ország-világ

2004.12.10. 07:12

Szépasszonyok is dícsérik

„Az ember a jó szeretőre és a jó szakácsra mindig emlékezik.” Egy tanára mondta ezt Sölét Gyulának, aki jellemhez és hangulathoz egyaránt tud ételt ajánlani rákoskeresztúri éttermében.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Mind a tíz ujját megnyalja a hozzá betérő vendég a pirított diós, házinudlis, fokhagymás, paprikás, petrezselymes csülök után
[/caption]Fokhagymás olajban pirulnak a főtt, füstölt csülökdarabok. A korona a dió, amelyet záróakkordként hint Sölét Gyula az étekre. Mennyei.

„Hagyjatok főzni és megváltom a világot.” Rejtő Jenő gondolata A három testőr Afrikában című regényből a magyar szakács jelmondata. Működik. Hírességek nyalták meg mind a tíz ujjukat a főztje után. Göncz Árpád örömmel ismerte fel egyik útja alkalmával Bonnban: „Édes fiam, te már főztél nekem.” Az elnök zöldfűszeres sajtkrémmel töltött, előfőzött körtét evett, házi füstölésű sonkába göngyölve.

– Energikus ember, vállalkozó szellem, kipróbál minden újat – jellemzi Sölét Gyula a politikust.

Nem úgy Kohl kancellár. Neki libamájra, bélszínre, mandulás krokettre és kézzel faragott gombára fájt a foga. Konzervatív lelkület. A pápa házi szilvásgombócot kapott szilvás mártásban – egyszerű, önmegtartóztató fogás.

Főzött Sölét Gyula szinte minden földrészen. Chicagóban, az ötcsillagos Hyatt Regencyben és a híres kosarazó, Michael Jordan éttermében. Washingtonban még Paul McCarthy szenátor is odakanyarította neki aláírását a városról készült fotóra. Sydneyben a Cosmopolitanben volt konyhafőnök: a Double Bay kerület Váci utcájában, ahová a legújabb autócsodákkal járnak a gazdagok. Mégis hazajött.

– Úgy vagyok vele, mint a régi céhlegények – mondja. – Kitanulták a mesterséget idegenben, de tudták, hol az otthonuk.
Sölét Gyula vendéglője, a Rozsdás Pelikán Rákoskeresztúron áll, ahol senki sem kap rosszabbat, mint az említett nagyságok.

Mert a jó szakácsnak minden vendége szent. Gyula úr hajnalban már a piacon alkuszik, s átöltözik bármikor, hogy maga süsse a húst.
– Olyan ez, mint a színház – mondja. – Ha felmegy a függöny, csak érted vagyunk. S a mosoly a szépasszony arcán, amikor a koktélomat megkóstolja, a legszebb jutalom. Egyedül az enyém.

Kitüntetés a francia konyakkirálytól

Az 1782 óta létező Godet konyak a világ leghíresebb és legdrágább italai közé tartozik. Gyula úr számos palackkal adott el belőle. „E bizonyítvány igazolja, hogy Jean-Jacques Godet, a Cognac Godet Fréres elnöke a Kiválóság Díjat adományozza Sölét Gyulának azért a munkáért, amelyet a Godet konyak népszerűsítéséért végzett. A kitüntetettet a Cognac Godet Fréres egyúttal a család barátjává fogadja.”

Ételajánlatok hangulathoz

rosszkedvre: csirkemell erős, currys sárgabaracklekvárral, currys-mazsolás rizzsel fáradtságra: kardhal, paradicsomos salsa lime-mal, avokádóval, rák, extraszűz olívaolaj virágos jókedvhez: bélszín feketeribizli mártásban, szilvásgombóc körettel Egy különleges menü leves: dupla erőleves kétszer húsozva, zöldségezve főétel: pirított diós, házinudlis csülök, fokhagymával, erős paprikával, petrezselyemmel desszert: rózsavízzel érlelt grapefruitsaláta gránátalmás, mentás joghurttal

Rados Virág -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában