Ország-világ

2004.12.15. 07:39

Tüntettek az egyházi iskolák

Gyertyákkal és transzparensekkel a kezükben, keresztény dalokat énekelve tüntettek az egyházi iskolák tanárai, diákjai a szerintük megkülönböztető kormányzati oktatás finanszírozása ellen.

Körmendi Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="132"] A legkisebbek is azt követelték, hogy több jusson az iskolájuknak
[/caption]– Föl akarjuk hívni a figyelmet, hogy a hitük szerint élő testvéreink egyenrangúak minden magyar állampolgárral – mondta Borbély T. András, a Budai Margitosok Baráti Körének aktivistája. Hozzátette: a 2005-ös költségvetés nem biztosítja az egyházi iskolák jövő évi működési költségeit, azaz a szakminisztérium különbséget tesz gyermek és gyermek között.

A többezres hallgatóság pedig tapssal és keresztény énekekkel fejezte ki tetszését. A tüntetésen Békéscsabától Szarvason és Esztergomon át Sopronig, Kisvárdától Pécsig, számos egyházi iskola képviseltette magát. A tömegben sok diák, jó néhány kisiskolás, pedagógus-apácák és szülők fejezték ki nemtetszésüket az Oktatási Minisztérium politikája miatt. – Az a célunk, hogy az egyházi és az önkormányzati iskolák azonos elbírálás alá essenek – mondta lapunknak Kőrösiné Merkl Hilda, a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgatója.

– Most úgy néz ki, hogy jövőre az egyházi tanintézmények kevesebb állami támogatást kapnak, mint az önkormányzati iskolák. Becslése szerint legalább ötezren gyűltek össze az OM épülete előtt. – A diákokat nem lehet azért bántani, mert saját jövőjük érdekében eljöttek a rendezvényre. Ők valamennyien szüleik jóváhagyásával csatlakoztak a felhíváshoz – folytatta az igazgató.

– Örülök, hogy a hétéves kis-unokám egy óbudai katolikus iskolában tanul, sokkal tisztelettudóbb, mintha önkormányzatiba járna. Nem szeretném, ha bajba kerülne, ezért vagyok itt – indokolta jelenlétét gyertyával a kezében Dávid Jenőné nagymama.

A szószólóhoz fordul a szaktárca vezetője

Magyar Bálint oktatási miniszter több szempontból alkotmány- és törvényellenesnek tartja, hogy kiskorú gyermekeket – akár szülői engedéllyel is – tüntetésen való részvételre buzdítanak. Azt mondta: az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordul.

Körmendi Gábor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában