Ország-világ

2004.12.14. 00:00

Váratlan romániai fordulat

Bár az előjelek mást mutattak, Adrian Nastase szoros versenyben vereséget szenvedett a romániai elnökválasztáson.

Toronyi Attila

Új helyzetet teremtettek a választók. Traian Basescu, a liberális-demokrata pártszövetség jelöltje vasárnap csaknem 52 százalékkal megnyerte az államfőválasztás második fordulóját.
A győztes bejelentette: saját pártját kéri fel kormányalakításra.
A nem remélt siker akár bizonytalanságot is okozhat, hiszen két hete Nastase pártja nyerte meg a parlamenti választásokat, ám a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget még a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) kötött koalícióval sem tudná biztosítani. Basescu pártszövetsége sincs könnyű helyzetben, mert a többséghez a szociáldemokraták választási koalíciójában részt vevő Humanista Párt átállása szükséges. Az államfő azt a pártot kérheti fel kormányalakításra, amelyiknél biztosítottnak látja a kormánytöbbséget.
Basescu győzelmében nagy szerepe lehet a magyar szavazók távolmaradásának. Markó Béla RMDSZ-elnök Nastase támogatására szólította a magyar választókat. Azok, akik elmentek szavazni, hetvenöt százalékban a kormányfőt támogatták.
A győztes bejelentette: azt akarja, hogy pártja vezetésével kormányzati többség jöjjön létre a parlamentben. Traian Basescu közölte: az RMDSZ-szel és a jelenlegi kormánypárti szövetség kisebbik pártjával, a Humanista Párttal képzeli el a kormányalakítást. A megválasztott államfő a korrupció felszámolását és a szegénység megszüntetését nevezte elsődleges feladatnak. Kiemelt figyelmet szentel majd az európai integrációnak és a sajtószabadságnak.

Traian Basescu

Született: 1951. november 4-én 1976–1981: tengerészkapitányként szolgált, majd kereskedelmi hajókon teljesített szolgálatot. 1987–89: a Navrom tengerhajózási vállalat antwerpeni hivatalát vezette. 1989–91: a közlekedési minisztérium igazgatója, majd államtitkár-helyettes. 1996–2000: közlekedési miniszter. 2000-től Bukarest főpolgármestere. 2001-től a Demokrata Párt elnöke. Nős, két lánya van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában